Србија и Балкан

За четири месеца пријављено 470 случајева насиља међу децом: Више у основним, него у средњим школама

Највећи број пријава преко платформе "Чувам те" везан је за психичко насиље, а поједине жртве су трпеле и више од једног облика насиља
За четири месеца пријављено 470 случајева насиља међу децом: Више у основним, него у средњим школамаGetty © Sean Gallup

За четири месеца колико је прошло од како је отворена платформа "Чувам те" пријављено је око 470 случајева насиља над децом школског узраста. У пријавама се наводи да су поједине жртве трпеле више од једног облика насиља, а највећи број пријава везан је за психичко насиље.

Ово пише у извештају о раду платформе "Чувам те" коју је основала Влада Србије и која је почела са радом 19. маја. Такође, наводи се да је у основним школама више насилних случајева, него у средњим школама.

"То се може објаснити тиме да се са зрелошћу деце смањује насиље. Узимајући у обзир то да је у анализираном периоду био школски распуст, не сумњам да ће подаци убудуће бити другачији", каже за "Вечерње новости" Татјана Мацура из организације "Маме су закон" која је и чланица Савета за спречавање вршњачког насиља.

Око 300 случајева насиља је решено, али како каже Мацура, то су били облици насиља које није тешко решити. Међутим, код случајева где своју улогу имају тужилаштво и центри за социјални рад - то теже иде.

"То су болне тачке у овом процесу", указује Мацура.

Да је тако потврђује и случај једног дечака који је претрпео тежак облик насиља, када га је вршњак брутално претукао у дворишту школе. Родитељи су испоштовали комплетну процедуру, пријавили су случај на платформу "Чувам те", укључен је и Центар за социјални рад, али решења нема.

"Рекли су ми да не бринем, да ће све бити решено, да сачекам, али ништа се не решава и никакве реакције нема. Моје дете је претучено неколико дана након што је почела школска година, лежао је пет дана у болници, од тада не иде у школу, под лекарским је надзором", прича мама једног дечака за "Вечерње новости".

Ова мајка даље наводи и да дечак који је претукао њеног сина све то време похађа наставу, а да се у ланцу који би требало да решава проблем, понашају као да се ништа није догодило.

Иначе, Савет за спречавање вршњачког насиља као и још два тела формирани су након мајске трагедије у ОШ "Владислав Рибникару" у Београду, а Мацура најављује да ће у Удружењу "Маме су закон" у наредном периоду спровести пројекат "Верујем ти!", који има за циљ да се у већој мери развију поверење и подршка између тинејџера и родитеља.

"Овај пројекат реализујемо уз подршку Града Београда, са огромном надом да ћемо као у раније наићи на добру сарадњу са наставницима, родитељима, девојчицама и дечацима у основним и средњим школама у Београду", каже Мацура.

Она истиче да ће девојчицама од 13 до 19 година бити понуђен и упитник у коме ће оне одговарати на питања везана за насиље, а добијени резултати биће упоређени са резултатима истраживања "Препознај насиље, реци НЕ!" које је спроведено пре две године.

"Нове закључке ћемо представити током акције '16 дана активизма у борби против насиља над женама', а припремићемо и информативне садржаје прилагођене друштвеним мрежама и непосредном контакту са децом, родитељима и наставницима", поручује мацура.

image