Србија и Балкан

Портпарол Мадлен Олбрајт опет о РТ Балкан: Оружје руске војне операције, Србија улазна тачка Русије

Србија је портал за руско загађивање информационог окружења, сматра Џејмс Рубин, амерички дипломата и координатор Центра за глобално ангажовање Стејт департмента
Портпарол Мадлен Олбрајт опет о РТ Балкан: Оружје руске војне операције, Србија улазна тачка Русије© Spencer Platt/Getty Images

Србија је постала улазна тачка Русије на Западни Балкан и постојање медија под контролом Москве представља велики проблем за регион, изјавио је координатор Центра за глобално ангажовање Стејт департмента Џејмс Рубин.

Он је на конференцији у Бриселу говорио о руском и кинеском утицају на Балкан, поготово након почетка сукоба Русије и Украјине у фебруару 2022. године.

"Србија је једина земља у региону која није затворила 'Раша тудеј' и 'Спутњик'. Они мисле да некако могу да то раде и да стигну до Европске уније, што ме збуњује. Свака држава ЕУ је, након почетка руске инвазије на Украјину, угасила 'РТ' и 'Спутњик' јер су они суштински оружје руске војне операције, јер лажу о разлозима инвазије, лажирају извештаје и негирају очигледне истине. Србија је постала улазна тачка Русије на Западни Балкан", рекао је Рубин.

Европска унија је убрзо након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини обуставила дистрибуцију медија "РТ" и "Спутњик", зато што сматра да су то средства Кремља за дезинформације и манипулацију информацијама, пише "Глас Америке".

"Тренутно највећи проблем је то што је Србија портал за руско загађивање информационог окружења. 'РТ' и 'Спутњик' чак постоје и на српском језику, што значи да су лако разумљиви и у земљама у региону", додаје Рубин.

На питање новинара шта мисли о утицају Кине на простор Западног Балкана, Рубин је одговорио:

"Приметио сам растућу жељу Кинеза да играју улогу куповином медијских организација. Нисам видео врсту директне манипулације коју сам навео у другим примерима, али имам сумњу да тако нешто предстоји. Сумњам у спремност Кине да дозволи поштено извештавање о томе шта се дешава широм света", додао је Рубин.

Рубин је током дипломатске каријере, између осталог, обављао функцију портпарола Медлин Олбрајт, државне секретарке САД.

Током 1999, био је и специјални преговарач за демобилизацију тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК), наводи се у његовој биографији на сајту Стејт департмента.

image