Србија и Балкан

Џејмс Рубин: РТ Балкан и Спутњик праве поделе у Северној Македонији и Црној Гори

Македонија и Црна Гора се налазе на удару "дезинформација" које деле руски медији на српском језику, тврди амерички дипломата
Џејмс Рубин: РТ Балкан и Спутњик праве поделе у Северној Македонији и Црној Гориwww.globallookpress.com © Jaap Arriens

Шеф Центра за глобални ангажман америчког Стејт департмента Џејмс Рубин, који је задужен за "борбу против руских и кинеских дезинформација", рекао је да је Балкан "посебно рањив" у том погледу.

У интервјуу за "Глас Америке" он је рекао да "интегритет информација, као и територијални интегритет, на Балкану не смеју бити компромитовани".

Он је рекао да се руски медији, РТ и "Спутњик", "користе како би изазивали поделе" у земљама попут Црне Горе  и Северне Македоније.

"На нама је да радимо са Владом Северне Македоније како би они могли да гарантују интегритет информационог простора и да им кажемо када Русија ради иза кулиса и меша се у њихов информациони простор. Хајде да покушамо да им дамо алате за анализу овог 'тровања'. То значи дељење најбољих пракси за слободне медије и проверавање информација", рекао је он.

Рубин је нагласио да се "на удару налази и Црна Гора", као и да људи који живе у тој земљи "могу да читају руске дезинформације на српским верзијама РТ-а и 'Спутњика'". 

Амерички дипломата је говорио о потреби формирања "коалиције против повреда медијског простора", додајући са САД у том смислу већ "помажу" земљама попут Бугарске и Словачке.

"Наши партери у Северној Македонији и другим земљама попут Бугарске и Словачке су нам рекли да препознају то као велики проблем са којим се суочавају", нагласио је он.

Сједињене Америчке Државе и Северна Македонија потписале су меморандум о разумевању којим се позива на ближу сарадњу у области "борбе против дезинформација".

Рубин је рекао да тренутно нема планова за потписивање сличних споразума са другим државама у региону.

Портпарол Стејт департмента из времена агресије на Србију, када је у НАТО бомбардовању зграде РТС-а убијено 16 запослених, Рубин је претходно изричито захтевао да РТ Балкан буде затворен.

image