Србија и Балкан

Уцене, претње и Мило из сенке: Како изгледају преговори о Спајићевој влади иза затворених врата

Први пут у јавности је своје ставове изнела посланица Покрета Европа сад која је избачена из странке јер није хтела да гласа за предлог владе Милојка Спајића
Уцене, претње и Мило из сенке: Како изгледају преговори о Спајићевој влади иза затворених врата© R.R./ATAImages

Посланица Покрета Европа сад Јевросима Пејовић, коју је ова странка избацила из чланства јер није прихватила предлог владе Милојка Спајића, изјавила је да неће вратити свој посланички мандат, иако странка то тражи од ње.

На седници Главног одбора ПЕС-а на којој је Спајић први пут изнео свој предлог владе без учешћа коалиције "За будућност Црне Горе" и ГП УРА, а уз странке мањина и дугогодишњих сарадника Мила Ђукановића и његове Демократске партије социјалиста, две посланице нису хтеле да гласају за предлог.

Јавно су се успротивиле Пејовић и Радинка Ћинћур, па је ПЕС, иако се представљао као странка заснована на демократским принципима, одлучила да посланице искључи из чланства и на њих већ дуже време врши притисак да врате посланичке мандате.

Пејовић се први пут појавила у јавности и изнела детаље о томе како су текли преговори о састављању 44. Владе Црне Горе.

"Мандат нећу вратити јер једини аргумент који имају колеге које траже да ја вратим мандат је само њихово очекивање. Мени мандат није дао Милојко Спајић, ја сам мандат добила од грађана, јер сам се нашла на листи Покрета Европа сад", казала је Пејовић за РТЦГ.

Покрет Европа сад оптужује Пејовић да је прекршила статут странке, док онда одговара да још није било гласања у Скупштини Црне Горе и да није ни имала прилику да статут прекрши.

"Подсетила бих да тај Статут каже да члан покрета не може бити позван на одговорност због изнетог мишљења или гласања пред органима покрета", истакла је Пејовић и додала да је она управо избачена из странке јер је рекла своје мишљење.

Оптужила је своју бившу странку да је направила заокрет од програмских принципа и онога што су у кампањи обећали грађанима, те да су гласачи знали како ће се преговори о влади водити, не би имали толико гласова.

Како је рекла, због забринутости како ће доћи до правосудне реформе која се спроводи двотрећинском подршком посланика, а Спајић прави владу од једва 41 посланика, упитала је како ће добити подршку за неопходне реформе.

"На моје питање како ћемо то да реализујемо, мандатар Спајић је рекао да има чврста обећања од међународних партнера да ће нам ДПС подржати сваки предлог. То је рекао три пута. Ја сам у политику ушла да променим нешто у овом друштву", рекла је Пејовић.

Зато је подсетила да је ДПС био неприхватљив партнер за Европу сад током кампање и да су слали поруке да након избора сигурно неће преговарати са странком Мила Ђукановића.

Спор коалиције ЗБЦГ и Спајића

Пејовић каже да је између коалиције "За будућност Црне Горе" и мандатара Спајића настао проблем када се он кандидовао за председника Црне Горе, али је та кандидатура одбијена јер се сазнало да има и држављанство Србије, што према црногорском закону није дозвољено.

Напомиње да је веровала да се тај неспоразум решио када је ЗБЦГ у другом кругу гласања подржао кандидата Европе сад Јакова Милатовића.

Не види разлог зашто ова коалиција не би била део владе, кад у скоро свим општинама ПЕС врши власт са овом коалицијом.

"Да је било кад у кампањи поменуто да савез ЗБЦГ није партнер или да ГП УРА због програмских елемената нису партнери, то би имало ефекта", казала је Пејовић.

Функционер ПЕС јој је претио да ће јој живот претворити у пакао, рекла је током емисије.

Занимљиво да је посланица Алтернативе Јелена Недовић на споменутом Главном одбору ПЕС-а гласала за предлог Спајићеве владе, иако је став те странке да не подржава предлог.

Тада су функционери ПЕС-а бранили право Недовићеве на свој став супротан странци и подржали је у намери да задржи свој посланички мандат.

Такав став немају према својим посланицама.

Како је рекла Пејовић, притисак на њу је вршила већина чланова Председништва, бивши премијер Здравко Кривокапић како би променила свој став, а извршили су на њу притисак молбама, позивима, покушајима подмићивања и нуђења радних места и ресора.

"Колега Андреј Миловић је на седници ГО запретио да ће ми живот претворити у пакао, и да има служба изнад служби, и да би он вероватно будућом злоупотребом функције министра правде могао да ми нешто уради. То је речено пред 60 људи на седници. Давала сам шансу дијалогу и Миловића нисам пријавила полицији и нисам поднела кривичну пријаву. На следећем састанку клуба посланика обратила сам се Спајићу и тражила искључење Миловића. До данас нисам добила одговор", појаснила је Пејовић.

Огласио се и Миловић саопштењем да јој није упутио споменуту претњу, и да од полиције и суда очекује да утврде истину.

Две струје у странци – око Спајића и Милатовића

Због опречних изјава у јавности се нагађа да постоји мимоилажење између Спајића и Милатовића, те да ове "непослушне" посланице припадају Милатовићевој струји.

Пејић каже да није у редовној комуникацији за Милатовићем, те да не би односе у странци дефинисала као две струје.

"Постоји мимоилажење у ставовима, и снажан заокрет од предизборног и политичког програма од једне фракције. Који су разлози за тај заокрет, нека јавност суди. Верујем да можемо направити промену само ако делујемо у складу са оним што смо комуницирали и обећали грађанима", подвукла је Пејовић.

Спајић има времена до 12. новембра да састави владу. Како време одмиче, све је даље од тог циља, јер и Демократе Алексе Бечића имају своје захтеве да њихов лидер не може да буде изабран за председника Скупштине гласовима странака које су подржавале Мила Ђукановића.

У таквој расподели снага, Спајић би морао да подршку тражи од Андрије Мандића, Милана Кнежевића и Дритана Абазовића, а он то не жели.

Зато је Мандић синоћ позвао Спајића да обнови преговоре са ЗБЦГ или да почне са припремом за нове изборе.

image