Србија и Балкан

Стравични биланс Дечје недеље: Насилници у школама све млађи, злочини све суровији

Од краја септембра до краја прве недеље октобра догодила су се четири случаја вршњачког насиља, а струка алармира да су све чешће починиоци и девојчице
Стравични биланс Дечје недеље: Насилници у школама све млађи, злочини све суровијиGetty © Orlando /Three Lions/Getty Images

Вршњачко насиље је све бруталније, насилници су све млађи, а у тучама и свађама све чешће учествују девојчице, упозоравају стручњаци за РТ Балкан.

У последњих 10 дана Србију су потресле вести о бруталном вршњачком насиљу, а поготово вест о тучи тринаестогодишњака у Нишкој Бањи у којој је један од њих страдао. 

Струка упозорава да је стање крајње алармантно јер се истовремено смањује старосна граница починилаца, док расте степен суровости дечјих сукоба.

Главни координатор за превенцију насиља и злостављања Биљана Кикић Грујић из Центра за девијантно понашање младих "Таргет" за РТ Балкан каже да је раније насиље међу вршњацима било резервисано за старије разреде средњих школа, а последњих година постаје све распрострањеније међу децом од 10 до 12 година.

"Забрињава и све већа присутност девојчица. Деца су, као што видимо, све чешће починиоци убистава, учесници туча и обрачуна ножевима", наводи она.

Истраживач Института за психологију у оквиру програма "Школа без насиља" Драган Попадић за РТ Балкан наглашава да стручњаци годинама упозоравају да је наше друштво препуно насиља којег толерише, а неретко и велича.

"У питању је планетарни проблем, али је код нас приметно да је све бруталније и да га чине нижи узрасти. Постоје две врсте насилништва, једно је исфрустрирано, импулсивно и диктирано, када насилник није научен да се исконтролише, суздржи и контолише, а друго је инструментализовано, када починиоцу користи. Он види да га се плаше, да је добио пажњу вршњака, да је стекао славу и популарност, да му нико ништа не може, да је нечији узор...", објашњава психолог.

Попадић сматра да је решење у другачијем односу друштва према насиљу, али и у већим казнама.

"Наставници не стижу да се баве децом, али ни насиље се и не учи у школи, већ долази споља. Ученици зато морају да знају за последице свог понашања, а казне морају бити строге и доследне", подвлачи истраживач.

Кикић Грујић наглашава да је улога родитеља најважнија, те да не могу да очекују да им школа реши проблем.

"Морају да прате активност детета у стварном животу и на дигиталним мрежама. Немогуће је да не уоче промену у његовом понашању, то је видљиво већ у старијим вртићким групама. Не постоје универзални знаци, али ако се дете одједном повлачи у себе, ако је асоцијално, са агресивним нападима, то је аларм да се нешто дешава", каже она.

Према речима координаторке центра "Таргет", кључни проблем је што су нам деца презаштићена.

"Родитељи недостатак времена проведеног са децом компензују скупим поклонима, ад хок решењима, тражењу веза итд. Тако се добијају неодговорне генерације, које знају своја права, али не и обавезе и дужности", закључује саговорница РТ Балкана.

Иначе, од 1. до 7. октобра у Србији је обележена Дечја недеља са циљем да се побољшања положај деце у земљи.

Хронологија школског насиља

Од почетка школске године, први необичан случај забележен је у Барајеву, где једно дете, ученик шестог разреда ОШ "Кнез Сима Марковић", малтретира читав разред. Читаве три недеље родитељи не пуштају децу на наставу, због страха да ће насилни дечак (13) да их удари, ухвати за гушу или упути претње. Град, општина, управа школе и родитељи донели су одлуку да се проблематичном ученику додели лични пратилац.

Крајем септембра, у близини Средње економске школе у Сремској Митровици 16-годишњи младић физички је напао 15-годишњака и нанео му тешке телесне повреде. Полиција је у Сремској Митровици ухапсила починиоца, а њему је судији за малолетнике Вишег суда у том граду одредио притвор до 30 дана.

До физичког сукоба дошло је и у Машинско-саобраћајној школи у Чачку, а у тучи је учествовало неколико ученика.

Окршај се догодио 9. октобра за време великог одмора, у преподневној смени у школи. Због насиља су интервенисали дежурни наставник и школски полицајац. Директор школе је најавио да ће покренути дисциплински поступак.

Нажалост, неколико дана раније, 5. октобра, у Нишкој Бањи дошло је и до смрти малолетника. Медији су објавили да је у тучи страдао дечак (13). Према незваничним информацијама, ученик седмог разреда наводно је ножем напао школског друга, а тело је, наводно, пронађено у импровизованој теретани у једном поткровљу.

image