Србија и Балкан

Министар безбедности БиХ: Кристијан Шмит није високи представник међународне заједнице

Ненад Нешић је подсетио на процедуру именовања високог представника у БиХ, наводећи да у случају Шмита није испоштована и да он нема легитимитет
Министар безбедности БиХ: Кристијан Шмит није високи представник међународне заједнице© A.V./ATAImages

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић рекао је данас да је Кристијан Шмит немачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте амбасаде Немачке у БиХ, а не на основу резолуције Савета безбедности УН, што указује да није легитиман.

"Зашто му је одобрен боравак у просторијама ОХР-а, међународне организације са дипломатским статусом у БиХ, и зашто користи њене ресурсе, је питање за њих, а не за домаће органе власти", рекао је Нешић.

Нешић је указао да је супротно прописима, Шмит приликом доласка у БиХ, односно његово обезбеђење унело три дуге цеви, што је оценио као пропуст надлежних институција БиХ.

"Те дуге цеви враћене су из БиХ у јуну 2022. године", рекао је Нешић и прецизирао да је то учињено тек након годину дана.

Он је рекао да Шмит крши закон јер приликом сваког уласка и изласка из БиХ мора да пријави улазак и тачно наведе шта уноси његово обезбеђење, те да за то добије од надлежних БиХ институција дозволу.

"Сваки пут када Шмит долази и улази у БиХ дужан је да пријави оружје. Нисам добио одговор да ли Шмит приликом сваког уласка и изласка из БиХ то ради. Уколико Шмит нема најаву уласка у БиХ макар од Амбасаде Немачке не може унети оружје без најаве", рекао је Нешић.

Подсетио је на процедуру именовања високог представника у БиХ, наводећи да та процедура у случају Шмита није испоштована и да он нема легитимитет.

"БиХ свој европски циљ никада неће достићи тако што ће имати једног човека који ће мењати све њене институције, Парламент, Народну Скупштину, Владе, Савет министара", рекао је министар безбедности Босне и Херцеговине у Савету министара Ненад Нешић.

"Један човек би то желео, а тај човек се зове Кристијан Шмит", истакао је Нешић.

Истиче да је у БиХ човек који сам себе назива високим представником, а то није.

Он је подсетио на одлуку Уставног суда из 2006. године:

"Високог представника именује Савет за спровођење мира, а његово именовање потврђује СБ УН, који је ратификовао и Дејтонски мировни споразум и распоређивање међународних трупа у БиХ, што је био случај и са свим досадашњим високим представницима закључно са Инцком".

"Анализом садржаја донетих Резолуција СБ УН закључује се да не постоји ни један документ, нити одредба, којим се прецизира поступак и потврђује именовање Шмита", наглашава.

Како каже, постоји само белешка са састанка СБ УН 8823, одржана 22. јула 2021. године, на основу које се закључује, додаје, да једини нацрт Резолуције поднесен на гласање није прихваћен, односно усвојен, јер резултат гласања је био два гласа за и 13 суздржаних.

Све безбедносне агенције на нивоу БиХ из своје надлежности започеле су провере о статусу Шмита и његовог обезбеђења на основу дописа српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић и министра безбедности у Савету министара Нешића.

Он је показао како изгледа резолуција СБ УН када је високи представник био Валентин Инцко.

"У њој су садржане све резолуције, које се односе на БиХ укључујући и Резолуције о именовањима високих представника", наглашава, а и показао је како изгледају две Резолуције "од када Шмит тврди да је високи представник".

Истиче да у њима нема ни слова о високом представнику, јер како је истакао високи представник не постоји.

Он је истакао да жели поштовање правила и владавину права, позвавши Немачку да не срамоти себе и не понижава БиХ, те да повуче дипломату који нема мандат.

Нешић је рекао да Шмита не обезбеђује Дирекција за координацију полицијских тела нити му пружа полицијску пратњу, а према правилима, ако се ради о високом представнику, требало би да буде присутна на подручју где се он налази.

image