Србија и Балкан

Потписан споразум о узајамном признавању професионалних квалификација на Самиту у Тирани

Документ је наставак споразума потписаног прошле године у Берлину, који је подразумевао признање диплома у региону за стоматологе, архитекте и докторе медицине
Потписан споразум о узајамном признавању професионалних квалификација на Самиту у Тирани© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Представници земаља региона Западног Балкана, међу којима је и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потписали су данас у Тирани, у оквиру Самита Берлинског процеса, Споразум о узајамном признавању професионалних квалификација на територији Западног Балкана за медицинске сестре, докторе ветеринарске медицине, фармацеуте и бабице.

Овај документ заправо је "наставак" споразума потписаног прошле године на Самиту Берлинског процеса у Берлину, који је подразумевао признање диплома у региону за стоматологе, архитекте и докторе медицине.

Споразуме су потписале земље Западног Балкана, међу којима је Србија и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Брнабић је раније изјавила, пре почетка Самита у Тирани, да ће ови споразуми омогућити бољу интеграцију Западног Балкана и зближавање са ЕУ.

Брнабић је казала да је то наставак прошлогодишњих састанака на којима је потписан сличан споразум о признавању узајамних професионалних квалификација за стоматологе.

Ти споразуми су ратификовани у Народној скупштини, рекла је Брнабић и додала да је почела имплементација од 21. јуна ове године.

"Није било лако испреговарати све ове споразуме, али хтели смо да покажемо нашу конструктивност и отвореност за сарадњу са Западним Балканом и да покажемо партнерима да је наш стратешки приоритет пуноправно чланство у ЕУ", истакла је она.

На досадашњим самитима су потписани споразуми о међусобном признавању личних карата, универзитетских диплома и професионалних квалификација.
Раније договорена сарадња у области саобраћаја, енергетике, екологије, дигитализације и роминга.

Главна достигнућа Берлинског процеса су: Оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РИЦО), Коморски инвестициони форум, Уговор о регионалном ромингу (спровођење је почело 1. јула 2021.), прекидање споразума о нижим ценама роминга података између Западног Балкана и земаља чланица Европске уније (ступио на снагу 1. октобра 2023. године),

image