Србија и Балкан

Влада Србије демантовала да је Брнабић одбила заједничко фотографисање у Тирани

Застава самопроглашене државе, истакнута је у позадини, иза учесника самита
Влада Србије демантовала да је Брнабић одбила заједничко фотографисање у Тирани© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Влада Србије демантовала је писање појединих регионалних, али и домаћих медија, који су пренели да је премијерка Ана Брнабић одбила да се фотографише са осталим лидерима, током учешћа на самиту Берлинског процеса у Тирани.

У саопштењу Владе у којем су приложене и фотографије се истиче да је Брнабић учествовала у заједничком фотографисању свих лидера Европе и региона у Тирани чиме је, како се наводи, Србија још једном показала да не води политику изолације, већ да је окренута сарадњи и решавању свих отворених питања дијалогом.

"Пласирање оваквих неистина у јавности такође наноси штету угледу Србије и користи само онима који нашој земљи не желе добро. Без намере да улазимо у разлоге пласирања лажних вести, још једном подвлачимо да је Република Србија, самим боравком премијерке у Тирани и њеним разговорима са европским лидерима, потврдила да је трајно опредељена за политику интеграција, сарадње и регионалних повезивања", истиче се у саопштењу.

Претходно је Н1 пренео да је застава "Косова"  уз друге заставе истакнута у позадини иза учесника састанка, међу којима су лидери Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Шпаније, Грчке, Холандије, Хрватске и Северне Македоније, немачки канцелар Олаф Шолц, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел.

Због заставе Косова и министар спољних послова Србије Ивица Дачић одбио је да се фотографише са осталим учесницима министарског састанака Берлинског процеса, 6. октобра у Тирани.

Након фотографисања испред Пирамиде, за учеснике самита фолклорни ансамбли земаља са Западног Балкана играли су традиционалне игре.

Претходно је "Албанијан пост" објавио текст уз заједничку фотографију на којој нема Ане Брнабић.

 

image