Србија и Балкан

Шолц: Време је да се превазиђу конфликти у региону, догађаји у Бањској то доказују

Немачки канцелар је оценио да ће три споразума који ће бити потписани током самита Берлинског конгреса у Тирани имати конкретан утицај на живот грађана
Шолц: Време је да се превазиђу конфликти у региону, догађаји у Бањској то доказујуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да недавни догађаји у селу Бањска на северу КиМ показују да је време да се у региону превазиђу конфликти који предуго трају.

"Морамо да се вратимо и имплементацији договорених споразума", рекао је Шолц на отварању самита Берлинског процеса у Тирани.

Он је истакао да је Берлински процес најбољи инструмент за сарадњу и интеграцију Западног Балкана, као и да је сарадња земаља потребнија него икада.

"Не само због дешавања у Украјини, има нових тешких ситуација недалеко од нас попут напада Хамаса у Израелу", рекао је он.

Шолц је додао да би требало да се концентришемо на интеграције и даљи процес проширења и истакао да ће три споразума који ће бити потписани током самита имати веома конкретан утицај на живот грађана.

Шолц је посебно истакао споразум о слободи кретања по коме ће бити могуће путовање грађана само уз личну карту, као и споразум о уједначеном тржишту који ће, истакао је, земље западног Балкана приближити стандардима Европске уније.

"То је оно за шта се залаже Берлински процес", поручио је Шолц.

image