Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Зашто је попис у Црној Гори за ДПС и Мила "опасан и нерегуларан"?

Страх од пописа, то је у основи страх од својих разорних недела, каже за РТ Балкан књижевник из Црне Горе Милутин Мићовић
РТ Балкан истражује: Зашто је попис у Црној Гори за ДПС и Мила "опасан и нерегуларан"?© РТ Балкан

Пошто су пописи док су они владали били "објективни, демократски и слободни", а попис који организује тридесетоавгустовска већина је, како је јуче рекао Мило Ђукановић, "опасан и нерегуларан", и тим пописом "идеолози Велике Србије желе да посрбе Црну Гору", Главни одбор ДПС синоћ је одлучио да ова партија бојкотује попис становништва Црне Горе који почиње 1. новембра.

Вршилац дужности председника ДПС-а Данијел Живковић поновио је, на конференцији за новинаре у понедељак, став странке да "нема амбијента за одржавање регуларног пописа" те да је циљ пописа "етнички инжењеринг".

Зашто се ДПС боји пописа у овом тренутку, може ли њихов позив на бојкот да угрози процес, да ли су се у страници Мила Ђукановића сами "досетили" бојкота или им је неко припомогао, питања су на која црногорска јавност углавном наслућује одговоре.

"Страх од пописа, то је у основи страх од себе и својих разорних недела", каже за РТ Балкан књижевник из Црне Горе Милутин Мићовић..

Два разлога

По његовим речима, "страх ДПС-а од пописа лежи у два основна разлога: страх од сопственог политичког краха и страх од бунара своје нечисте политичке савести".

"ДПС је за време своје тродеценијске владавине, поделио по срцу државотворни народ Црне Горе, Србе-Црногорце, делећи српски језик, српску цркву, српску историју Црне Горе на два непомирљива дела. На тој подели је владао и стварао своју политичку, 'државотворну' каријеру уз помоћ мањина и западно-европских центара. На том идејном криминалу стоје сви други облици ДПС-овог криминала. Стварале су неку 'нову' Црну Гору, изнутра разарајући ону праву, његошевску. То су називали слободом, а ослањали се на ропску послушност ултрацрногораца, унижавајући и разарајући српски народ и српску културу у Црној Гори", вели Мићовић.

Јован Маркуш, бивши градоначелник Цетиња за РТ Балкан каже да је "сасвим логично да се ДПС и Мило Ђукановић боје пописа" јер ће кроз попис изаћи "све њихове преваре и све њихове гадости".

"Не у детаље да се може покренути судски поступак, али, будите сигурни, ако тамо нека њихова благајница, секретарица има по три-четири стана, јасно ће бити шта се радило и на нижим нивоима, а камоли тек на вишим. Друго, ко је вршио попис 1991, 2011. године? Све оно што су тада радили изаћи ће на видело и сасвим је нормално да они сада траже бојкот и тврде да попис неће бити регуларан. Па, како су пописи које су они вршили били регуларни а овај сад није", пита Маркуш.

Он је уверен да позивом на бојкот, том великом причом, у странци "бившег председника, диктатора Ђукановића само покушавају да скрену пажњу са ствари које треба решавати када су у питању корупција и криминал".

"Што се тиче питања може ли позив на бојкот да угрози попис, имају ли за то снаге, мој одговор је да они уопште не морају да се одазову. Ако неће не морају, биће пописани они који хоће, а онда ће то показати и резултати пописа... Мислим да раде у корист своје штете. Друго, нисам сигуран да ће и њихови чланови прихватити оно што им они кажу, јер, да будемо поштени, нису сви чланови ДПС били корумпирани и нису сви били лопови", каже Маркуш.

Српски језик убедљиво први 

Бивши градоначелник Цетиња уверен је и да се у ДПС-у нису до краја сами сетили бојкотa већ да им је та идеја у неку руку и – "дошапнута".

"Видели сте хистерију хрватских посланика, видели сте шта прича Тонино Пицула, сад су они страшно забринути за Црну Гору. Нека се они баве собом. Проблем је што су они већ вршили испитивања јавног мњења и та испитивања показала су нешто сасвим друго од оног што је било 2011. Сигурно је да је убедљиво први српски језик, а када је у питању изјашњавање о нацији, народности, и ту ће бити промена у односу на 2011. годину", уверен је Маркуш.

Председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић за РТ Балкан каже да попос превасходно смета ДПС-у зато што ће се сада "српски народ ослобођен страха, уцена, притисака, изјаснити слободно и у већем броју него што се тако изјашњавао протеклих деценија".

"Дакле, страх их је да ће српски народ порасти на попису становништва. Други разлог за страх је чињеница да се они плаше оних механизама и уцена које су користили на ранијим пописима. Њихова одлука о бојкоту неће угрозити цели процес. Сматрам, да је поштено да ако већ заговарају бојкот буду спремни и да прихвате одговорност и плате новчане казне за оне грађане који буду бојкотовали попис јер су казне до 500 евра ако одбијете да се изјасните када вам пописивачи дођу на врата", каже Дајковић.

Он верује да су "одлуку о бојкоту у ДПС-у донели сами из чисто политичких и манипуалтивних разлога".

"Самим тим мислим да ће сами бити криви за оно што ће уследити. А уследиће велики пораст броја Срба у Црној Гори. Како кажу код нас – сам пао, сам се убио", речи су Дајковића.

Израз немоћи

Политички аналитичар из Црне Горе Бошко Вукићевић уверен је да је "очекивана одлука ДПС-а о бојкоту пописа израз немоћи превазиђене партије да се супротстави процесу обнове историјског идентитета Црне Горе".

"Исту немоћ у својим јаловим и монотоним интервенцијама исказује и Мило Ђукановић. У периоду заласка неславне каријере и уочи извесних судских процеса, једино што он може да понуди црногорској јавности јесте политичка импотенција. Позивати опадајући број присталица на свесно кршење закона и излагати их ризику плаћања високих новчаних казни (што радњи даје неморалну примесу), никако не може зауставити повратак наше државе својим коренима и српском идентитету. Црна Гора обнавља статус српске државе", наводи јутрос Вукићевић.

Он сматра да је "очигледна намера оних, којима су слободни људи на изборима одузели оруђе националне дискриминације, да патетичним покушајем бојкота оспоре легитимитет првог слободног пописа".

"То ће се показати узалудним - повратак Црне Горе себи је незаустављив. Први слободан попис имаће далекосежне последице, које ће обухватати незаобилазне уставне промене, очекивана регионална зближавања, али и будуће позиционирање наше земље у оквиру мултиполарног света", сматра Вукићевић.

Чиста рачуница

Књижевник из Подгорице Бећир Вуковић за РТ Балкан каже да је "ствар јасна и да ДПС што се тиче бојкота пописа од нечега бежи".

"А бежи од истине. Бежи, прво, од увида у имовину коју је опљачкао од народа, односно, од државе. А шта је претходна власт све опљачкала, никад нико неће моћи пописати. Беже од сређивања бирачког списка, беже од увида колико је грађана побегло главом без обзира из Црне Горе, беже од истине колико кога има у Црној Гори, и којим језиком говоре", каже Бећировић.

По њему, "инжењеринг бивше власти на челу са диктатором Ђукановићем темељио се на антисрпству и ударима на Српску православну цркву у Црној Гори".

"Сада, кад су га доминантно Срби обурдали са престола, бежи са пописа да би се и даље на некој лажи одржао у политичком оптицају. Колико толико хтео би да оштети истину колико Срба живи у Црној Гори. То је, поред бежања од пописа имовине, главни разлог бојкота пописа. Антисрпство је био и остао главни посао Мила Ђукановића. Антисрпство је главна привредна грана, главна основа спољне политике, као и унутрашње, речју, досадашња Црна Гора почивала је на антисрпству", речи су Вуковића.

Наш саговорник уверен је да "сада, кад су се ствари промениле и Ђукановић обурдан са власти", "почиње да вуче очајничке потезе".

"Како год, ако бојкотујете попис, биће мање Црногораца. То вам је чиста рачуница. Толико зна свако ко се сам уме обути. Не изаћи на попис слично је неизласку на изборе. Нисте изашли на изборе, и ваш кандидат нема један глас", закључује Вуковић.

image