Србија и Балкан

Ђукановић се плаши пописа: Идеолози Велике Србије желе да "посрбе" Црну Гору

Попис ће бити одржан од 1. до 15. новембра, али Ђукановићева Демократска партија социјалиста и странке блиске њој позивају на бојкот, што је кршење закона
Ђукановић се плаши пописа: Идеолози Велике Србије желе да "посрбе" Црну Гору© Antonio Ahel/ATAImages

Бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је како је веома опасно и нерегуларно спровести најављени попис становништва, иако је већ одлаган више пута.

Свака држава је обавезна према међународним прописима да спроведе попис на сваких 10 година, а са тим се у Црној Гори касни, најпре због пандемије корона вируса и из политичких разлога.

Попис ће према одлуци надлежних бити одржан од 1. до 15. новембра, али Ђукановићева Демократска партија социјалиста и странке блиске њој позивају на бојкот, што је кршење закона.

Ђукановић као аргумент за то што је против спровођења пописа тврди да "идеолози Велике Србије желе да посрбе Црну Гору".

"У првом плану је да се докаже да је Црна Гора српска држава. Црногорски национални идентитет је на удару јер се тиме утире пут за рушење црногорске независности. Уздам се да ће се у Црној Гори, ипак, пробудити један одлучан фронт отпора промени карактера државе Црне Горе. Она нема никакву шансу да опстане као национална држава. Црна Гора се једино брани својим грађанским карактером", казао је Ђукановић за сарајевску Федералну телевизију.

Ђукановић, који је деценијама радио на томе да прекине сваку спону Србије и Црне Горе, сада каже како у новој влади "неће бити Црногораца".

Према његовим речима, Србија је у Црној Гори успела 30. августа 2020. и након тога су формирање две владе које су, тврди Ђукановић, све само не Владе Црне Горе.

"Ту нема елементарне бриге о интересима Црне Горе. Друга влада је испоручила и Темељни уговор СПЦ, црногорски идентитет, историју… а сада покушава кроз резултате исполитизованог пописа да испоручи и црногорску будућност, с јасном идејом да се покуша повећати статистички израз српске заједнице. То треба да уради актуелна влада која је већ у добром аранжману са Београдом. Црна Гора треба да постане први додатни део 'српског света'. Неће ићи лако с БиХ. Дејтонска БиХ је чедо међународне заједнице. Неће ићи лако ни освајање севера Косова", оценио је Ђукановић.

"Ово је време свеколиког пропадања, агоније Црне Горе", додаје бивши председник.

Русија главни непријатељ

Ђукановић, осим Срба и Србије, као највећег непријатеља види Русију.

Уместо да прихвати реакцију верника на његов дискриминаторски Закон о слободи вероисповести, којим је желео да отме манастире од СПЦ, Ђукановић тврди да иза ње стоји завера Русије против њега и Црне Горе.

"Рекао бих да је Русија потиснула просрпске и проруске партије у други план, а у први је поставила Српску православну цркву. СПЦ је злоупотребом верских осећања људи, њих мобилисала на одбрану наводно угрожених светиња у Црној Гори. Кренули су вишемесечни улични протести, који нису били нимало верски, и то је резултирало тиме да је Црна Гора изгубила свој дотадашњи државно-политички курс", рекао је Ђукановић.

Бивши председник Црне Горе даље тврди да је руски председник Владимир Путин у својој новој политици најавио историјски ревизионизам.

Како каже, Путин покушава да демонстрира снагу "руског медведа", што буди ентузијазам "великосрпских националиста" у региону.

"Националисти желе промену граница, стварање увећаних држава које ће бити национално и верски хомогене. У том сценарију нема Босне и Херцеговине, нема Црне Горе, нема независног Косова, нема Северне Македоније. И сматрам да то увек може завршити само на један начин – то увек завршава у рату, злочинима и геноцидима, и то је нешто од чега ћемо се, надајмо се, сачувати", рекао је Ђукановић у интервјуу за сарајевску телевизију.

Наводи како су се "националисти опет пробудили" и да идеја српског света није ништа друго до обновљена идеја пројекта "сви Срби у једној држави".

"Ми смо се можда понадали да су након Дејтонског споразума сахрањене идеје великодржавних национализама. Нису. Данас треба да сви озбиљно преиспитамо зашто нису. Упркос појединачним пресудама у Хагу, није на прави начин изведена пресуда великодржавном национализму. У Србији се није десила осуда великодржавног национализма", казао је Ђукановић.

После мене потоп

Ђукановић, чија Демократска партија социјалиста је 2020. изгубила власт, тврди како су победници избора показали "апсолутну конфузију".

Како каже, иста већина која је сменила ДПС, ни три године касније није извела довољно јасан закључак да су погрешили што су га сменили.

"Још су вољни да се ваљају у блату великосрпског национализма. Црна Гора је из дана у дан све више на коленима", тврди Ђукановић.

Иако се у јавности појављује са оваквим запаљивим изјавама, а ДПС и даље води из сенке, Ђукановић тврди како не постоји шанса да се врати у политику.

"Доста сам био у политици, 30 година сам свог доброг живота дао тој делатности. Не жалим због тога. Живот ме је научио да не треба бити искључив. Ипак, верујем да је епоха мог бављења државном политиком завршена", поручио је Ђукановић.

Навео је и да нема сазнања да се било којим поводом пише нека оптужница против њега или против неког од његових блиских сарадника.

"Искуство ме учи, онај ко вам у кампањама највише говори о корупцији и криминалу, то је најреалнији потенцијални криминалац", рекао је Ђукановић.

image