Србија и Балкан

Коалиција ЗБЦГ: ДПС прихвата попис једино кад су они организатори

Бојкотом се онемогућава да држава сазна ко у њој живи, како живе и колико је становника, а управо због владавине ДПС-а су Црну Гору многи напустили и отишли у свет, трбухом за крухом, наводи ЗБЦГ
Коалиција ЗБЦГ: ДПС прихвата попис једино кад су они организатори© Antonio Ahel/ATAImages

Демократска партија социјалиста (ДПС) пописе становништва прихвата једино ако је у власти или уколико је организатор тог процеса, оценили су из коалиције "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ).

"Након данашње одлуке ДПС-а да позове своје чланство на бојкот пописа, сматрали смо за сходно да их подсетимо како су увек говорили да је за њих држава Црна Гора све и да јој безусловно вјерују”, наводи се у саопштењу коалиције ЗБЦГ.

Они су казали да ко верује у државу, верује и у пописе становништва те државе.

"ДПС прихвата пописе становништва, једино и искључиво, уколико су они на власти или уколико су они организатори истог. Сви други пописи за њих су "освајачки и великосрпски", оценили су из ЗБЦГ.

Како су казали, ДПС би, ако воли Црну Гору толико колико ових дана саопштава, требало да својим присталицама каже да бојкотом пописа бојкотују сопствену државу и да је тиме слабе.

Из ЗБЦГ су казали да се бојкотом онемогућава да држава сазна од чега је саткана, ко у њој живи, како живе и на крају, колико је становника, управо због владавине ДПС-а, напустило Црну Гору и отишло у свет, трбухом за крухом.

"Зар се ДПС, који је уз 'Оду радости' најављивао европску будућност Црне Горе, сада уз "посмртни марш" одриче Европе, јер управо овај попис ће бити спроведен по европским стандардима, што је рекао и сам Еуростат", навели су из ЗБЦГ.

Како су рекли, уколико у ДПС-у сматрају да знају боље од Еуростата и ако нијесу задовољни чињеницом да је Еуростат децидно саопштио да је Монстат потпуно спреман да независно спроведе попис, за разлику од 2003. и 2011, било би поштено да макар кажу шта у методологији пописа коју је доставио Монстат није европски и на који начин то треба поправити.

Из ЗБЦГ су казали да је ДПС-у изговор да попис неће бити довољно контролисан, али упорно одбија да од Монстата тражи да се његовим представницима омогуће механизми контроле.

"То су могли тражити још у децембру прошле године, када је њихов председник Мило Ђукановић потписао Закон о попису", каже се у саопштењу.

Наводи се да је ДПС могао тражити механизме контроле и у јуну, када је Монстат саопштио да ће попис бити одржан од 1. до 15. новембра.

Из ЗБЦГ су оценили да је свим грађанима јасно да су све то изговори и да је једини разлог бојкота пописа "настављање радикализације Црне Горе од стране Мила Ђукановића".

"Оно што треба учинити кристално јасним за све који позивају на бојкот – онај ко позива на активности против закона, ради против своје државе", рекли су из ЗБЦГ.

Они су упитали да ли ће ДПС и њихови сателити сносити одговорности које носи бојкот пописа, прије свега кривичне пријаве и новчане казне које ће неминовно добити грађани који их послушају.

"Мило Ђукановић заправо не признаје Црну Гору као независну државу. Он је признаје само као свој приватни феуд, у којој је само он 'краљ'. Сада када је таква идеја далека прошлост и када су грађани Црне Горе слободу удахнули пуним плућима, он хоће да све сруши и побјегне. Наравно, то му неће поћи за руком", казали су из ЗБЦГ.

image