Србија и Балкан

Можда је петорка "велика", али Србија је ипак већа: Шта доносе емисари у Београд?

Као нови повод за притисак на Србију, биће употребљен догађај у селу Бањска од 24. септембра, када су страдали тројица Срба и један приштински полицајац, сагласни су саговорници РТ Балкана
Можда је петорка "велика", али Србија је ипак већа: Шта доносе емисари у Београд?© Amir Hamzagic/ATAImages

"Велика петорка", како се у Србији називају представници Европске уније, Америке, Француске, Немачке и Италије, поново долази у Србију где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

У истом дану У Њујорку се одржава седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена Косову и Метохији, на коју је испрва требало да путује председник Србије, али је од тога одустао. Уместо њега путује премијерка Србије Ана Брнабић. Није познато да ли је разлог таквој одлуци то што пре подне у Србију стижу представници Запада.

Последњи пут "велика петорка" у Београду је боравила у јануару и том приликом је донела три претње ако Србија не прихвати француско-немачки план: прекид европских интеграција, заустављање и повлачење инвестиција и економске и политичке мере против Србије и њеног руководства.

У међувремену, Србија није прихватила овај план који је апсолутно у супротности са Уставом Србије.

Од последње посете представника Запада, коју у име ЕУ чини Мирослав Лајчак, Габријел Ескобар (САД), Емануел Бон (Француска), Јенс Плетнер (Немачка) и Франческо Тало (Италија), десило се више инцидената на северу Косова и Метохије.

Срби су бојкотовали изборе, покушали су да спрече нове албанске градоначелнике да након таквих нелегитимних избора преузму функције. Дошло је и до сукоба са Косовским снагама безбедности које су нелегално ушле на север да бране такозване градоначелнике. Свему се придружио и Кфор који је интервенисао да заштити Албанце, а не Србе.

Иако је била очигледна намера Приштине да изазове инциденте, приштински премијер Аљбин Курти из свега је изашао са минорним санкцијама, а Запад је опет позвао "обе стране" да се уздрже од ескалације.

Овога пута, као нови повод за притисак на Србију, биће употребљен догађај у селу Бањска од 24. септембра, када су страдали тројица Срба и један приштински полицајац, сагласни су саговорници РТ Балкана.

Представници Запада не могу да донесу ништа добро Србији

"Велика петорка" је у јануару у Србију донела ултиматум, а ова посета је само наставак тога, каже за РТ Балкан научни сарадник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић.

Наш саговорник напомиње да ову делегацију чине представници земаља које су признале независност тзв. Косова, те да су почетне позиције у било каквом разговору са њима јасне. Зато, каже Митић, не очекује ништа позитивно за Србе и Србију од представника Запада.

"Да би се Београд утерао у то да прихвати примену елемената споразума, земље Квинте, а поготово Немачка која стоји иза Куртија, заједно са њим играју врло прљаву игру координиране ескалације ситуације на КиМ", каже Митић.

Као резултат такве примене силе према Србима на КиМ, односно довођења Срба у безнадежну ситуацију, Београд би био приморан да као једину опцију прихвати делове предлога, напомиње Митић.

"Успели су у томе да ескалирају ситуацију до неиздрживости за Србе на КиМ, доводећи Београд у изузетно тешку ситуацију, док Приштина нуди да направи некакву врсту Заједнице српских општина, не по ономе што је договорено, већ да буде празна љуштура без својих надлежности", указује наш саговорник.

Бањска само изговор, Запад имао исти став према Србији и пре 24. септембра

Запад и Курти инцидент у Бањској користе као врсту примера која би требало да покаже да су Срби и Србија, којима се отима територија агресор и да врше терор над јадним Куртијем, наводи Митић.

"То  је јако безобразна замена теза, која сасвим очигледна за било кога ко иоле реално сагледава ситуацију. Покушавају да време поделе на пре и после 24. септембра, те да би сада требало Београд притиснути још више", напомиње Митић.

Покушава да се представи да након Бањске Приштина има неку врсту тактичке и моралне предности, а то је још једна манипулација Запада, указује наш саговорник.

"Став Запада је идентичан и пре и после Бањске, ништа се ту није променило. То је део једне те исте тактике. Користе моменат који су створили да додатно притисну Београд и да затраже да примени елементе овог погубног плана кроз разне елементе", каже Митић.

На састанку са Вучићем биће сасвим сигурно поновљене одређене мере које су му предочене и у јануару, али ће се вероватно говорити озбиљније о учешћу Срба на изборима и како да се врате у институције.

Француско-немачки план, који Запад зове и Охридски споразум за Србију није споразум, јер га нисмо потписали, каже председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун за РТ Балкан.

"Запад инсистира да се њихов предлог испуни у свим тачкама и мислим да ће разговор са 'петорком' бити у том правцу", каже Дрецун.

Додаје да је било речи о томе да се, што је у јавност изнела Виола фон Крамон, појаве нови предлози везани за неке тачке споразума о којима не може да се постигне договор.

"Да ли је припремљена нека корекција предлога, не знам. Суштински се ништа неће променити. Непознаница је и да ли постоји нека измена по питању Заједнице српских општина, то ћемо видети сутра", каже наш саговорник.

Верује и да ће "петорка" инсистирати да се разреши случај Бањске до краја, јер ће од тога зависити да ли ће бити уведене мере против Београда.

Након састанка у јануару, Вучић је казао како је представницима Запада оштро одговорио на три претње.

Има ли снаге да им опет одговори тако, остаје да се види. Можда је петорка "велика", али Србија је ипак већа.

image