Србија и Балкан

"Велика петорка" сутра у Београд доноси ултиматум: Конкретни захтеви и рокови за њихово испуњење

Велика петорка захтеваће да Београд осуди инцидент у Бањској, као и да се обе стране далеко озбиљније ангажују на примени Охридског споразума, каже извор из западних дипломатских кругова
"Велика петорка" сутра у Београд доноси ултиматум: Конкретни захтеви и рокови за њихово испуњење© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са такозваном великом петорком - специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и представницима Италије, Немачке и Француске.

Петорка у Београд долази са "специфичним захтевима и роковима", као и да "предочи специфичне последице уколико одбију да спроведу споразум", пише "Демостат".

Недавни догађаји на Косову и Метохији, који су драматично променили атмосферу, принудиће посетиоце да затраже конкретну акцију: да Београд снажно и недвосмислено осуди недавни оружани инцидент, као и да се обе стране далеко озбиљније ангажују на примени Охридског споразума, каже за "Демостат" извор из западних дипломатских кругова, поводом доласка изасланика Запада у Београд и Приштину.

У суботу ће најпре у Приштину, а затим у Београд, стићи група од пет изасланика - Мирослав Лајчак, у име Европске уније, Габријел Ескобар (САД), Емануел Бон (Француска), Јенс Плетнер (Немачка) и Франческо Тало (Италија).

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је за агенцију Бета да они иду на разговоре са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем "са јасним очекивањима да ће обе стране наставити процес нормализације односа и спровести своје обавезе неодложно и без услова".

Јохана Дајмел, независна немачка аналитичарка за Западни Балкан и југоисточну Европу, каже за "Демостат" да чињеница да велика петорка путује у Београд и Приштину, - "упркос ратовима у Украјини и на Блиском истоку, који захтевају доста пажње" - показује колико су забринути и колико је важна деескалација.

"То је само по себи веома јасна порука. Пре неколико дана преминуо је добитник Нобелове награде Марти Ахтисари. Он је инсистирао на решавању конфликата путем дијалога, Косово му је много дугује. Вашингтон, Париз и Берлин рачунају на наставак дијалога уз посредовање ЕУ и сходно томе ће 'притиснути' Аљбина Куртија и Александра Вучића да се врате за преговарачки сто", поручила је Дајмел.

Она је оценила да је "Александар Вучић сатеран у ћошак после насиља у Бањској".

"Квинта ће се засигурно запитати у којој мери Вучић све држи под контролом и колико је он кредибилан. Нису само САД јасно навеле да одговорни за 24. септембар морају да буду кривично гоњени", додала је.

Она је навела да је од мале помоћи "чињеница да је Вучић радије отпутовао у Пекинг него на Самит Берлинског процеса у Тирани и да је 'игнорисао' и ЕУ и суседне државе".

"Могуће је да ће он 'пасти на колена'. Да ли Вучић заиста жели да се придружи Европској унији? Да ли је он прави партнер? Ако није, сигурно ће се размотрити, по којим тачкама се, на пример, могу искористити циљане санкције против других људи из Вучићевог блиског круга. Европски парламент је већ усвојио резолуцију и запретио могућим казненим мерама. Али, Аљбин Курти мора, такође, да крене напред, ако не жели да доведе у питање увођење безвизног режима почев од 2024. године", оценила је Дајмел.

Према мишљењу Јохане Дајмел, "само нормализација и спровођење онога што је већ разматрано и договорено помоћи ће обема државама".

"Све друго значи регресију и останак у залеђеном конфликту. Повећање броја војника Кфора на терену значи више безбедности за Косово, и, истовремено, корак уназад у смислу његовог суверенитета, као и повећање присуства НАТО-а у непосредној близини Србије. Много тога је стављено на коцку - за Србију, за Косово, за регион. Мислим да је то оно што ће пренети велика петорка", закључила је Дајмел.

image