Србија и Балкан

Јевтић: "Петорка" треба да створи механизме који ће омогућити да дође до успостављања ЗСО

Јевтић од Куртија не очекује ништа, без обзира на обећања
Јевтић: "Петорка" треба да створи механизме који ће омогућити да дође до успостављања ЗСО© Milos Tesic/ATAImages

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је за "Косово онлајн" да од специјалних изасланика ЕУ, САД, Француске, Немачке и Италије, који су јуче посетили Београд и Приштину, очекује да коначно створе механизме који ће омогућити да дође до успостављања Заједнице српских општина (ЗСО), док од самог Аљбина Куртија – нема никаква очекивања.

"Прво, немам никаквих очекивања што се тиче Куртија, без обзира шта је он њима можда рекао или обећао на састанку. И председник Француске је рекао да је и раније било обећања, која нису испуњена. Зато не очекујем да ће се нешто променити", рекао је Јевтић.

Од "велике петорке", пак, очекује да у најмању руку разумеју да избегавање имплементације претходно постигнутих договора, значи да неко, не само да не жели мир и стабилност, дијалог, већ да жели распиривање сукоба и ексалацију ситуације на терену.

"Ова "петорка" треба коначно да створи механизме који ће омогућити да дође до успостављања ЗСО. Лично сам, са колегама, од Лајчака и Ескобара, почетком године, чуо да ће ЗСО бити формирана, као предуслов решавања других питања и нових договора и као нешто што је, не политичко, већ питање опстанка и живота Срба", истакао је Јевтић.

У том смислу, наводи да од међународне заједнице очекује да учини нешто на испуњавању и њиховог дела обавеза, јер су они били гарант испуњавања онога што је договорено.

"И 2019. године сам, овде у Вашингтону, на питања саговорника из Беле куће око очекивања, пре него што је Курти постао премијер, рекао да немам никаква очекивања. И то је потврђено", рекао је Јевтић, који је у Вашингтону учествовао на конференцији "Молитва за мир, стабилност и правду", посвећеној КиМ, коју је организовала Амбасада Србије у САД.

На питање у вези са изборима на северу, на чије је расписивање Приштину позвала Српска листа, Јевтић одговара да су били свесни тога да Приштина не жели изборе.

"Једина реакција је да градоначелници неће да поднесу оставке, јер желе да владају са 2-3 одсто подршке", приметио је Јевтић.

То, додаје, само додатно описује однос према Србима и, ако је неко и имао сумњу, разоткрива да Курти не жели да нормализује, стабилизује и деескалира ситуацију на северу Косова, већ ради све супротно томе.

"Нема реакције, неће је ни бити. Они не да не желе изборе, већ ће радити и даље на свему што ће ескалирати ситуацију. Крајње је време да међународна заједница реагује и стане на пут свему томе. Јер ако се то не деси, ситуација може да буде само гора, а то нам не треба", закључио је Јевтић.

image