Србија и Балкан

Саљи Бериша оптужен за корупцију: То су политички напади Едија Раме

Бивши албански премијер оптужио је актуелног премијера Едија Раму да је оркестрирао цео случај
Саљи Бериша оптужен за корупцију: То су политички напади Едија Рамеwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Албанско тужилаштво подигло је оптужницу за корупцију против бившег премијера Саљија Берише и његовог зета, саопштили су истражитељи, преноси Ројтерс.

Специјално тужилаштво за борбу против корупције и организованог криминала (СПАК) наводи у оптужници да је Бериша користио утицај на месту премијера од 2005. до 2009. да изврши притисак "за окончање поступка приватизације у корист других, укључујући мужа његове ћерке".

Његов зет је ухапшен у суботу, а Бериша је посланик и има имунитет од кривичног гоњења. Њему је наређено да не напушта земљу и да се пријави полицији.

Кривични поступак почео је 2020. године када је актуелни министар унутрашњих послова Таулант Бала оптужио Беришу да је умешан у приватизацију терена и других спортских објеката у Тирани који припадају ФК Партизани, а који су касније замењени вишеспратницама.

Бериша је оптужио актуелног премијера Едија Раму да је оркестрирао цео случај.

"Он је наредио својим плаћеничким тужиоцима... Оптужбе су неосноване, то су директни политички напади Едија Раме на мене", рекао је Бериша новинарима у суботу.

Сједињене Државе су 2021. забраниле улазак Бериши и његовој породици рекавши да је као премијер био умешан у "коруптивна дела као што су злоупотреба јавних средстава и мешање у процедуре, укључујући коришћење моћи у сопствену корист и у циљу богаћења својих политичких савезника и чланова своје породице".

Бериша је био председник Албаније од 1992. до 1997. године, одмах након пада комунизма у Албанији, и премијер од 2005. до 2013. године.

Сада је лидер Демократске странке, највеће опозиционе странке у Албанији.

image