Србија и Балкан

Рама: Приштина да потпише француско-немачки план и ако га Београд не прихвати

Приштина има златан тренутак за бриселским столом, као и све своје савезнике, ослободиоце и познанике уз себе, каже премијер Албаније Еди Рама
Рама: Приштина да потпише француско-немачки план и ако га Београд не прихвати© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да би Приштина требало независно од Србије да потпише француско-немачки план, а Београд препусти Европској унији.

Он је новинарима, након састанка са француским председником Емануелом Макроном рекао да је француско-немачки план најбоља ствар која може да се деси Приштини и да би требало да га потпише чак и ако га не прихвати Београд, преноси Коха.

"И онда може да се каже то су били планови ЕУ, и то је довољно за ЕУ да уђе у процес где ће земље које нису признале КиМ то урадити. Мир се прави са непријатељем, а не са пријатељем", рекао је рама, преноси "Коха".

Он је оценио да Приштина има златан тренутак за бриселским столом, као и да има све своје савезнике, ослободиоце и познанике уз себе.

"Али се тренутно дави у кашичици воде од онога што говори председник Србије. Косово мора да делује независно од Србије и да се посвети свом европском путу доводећи Европу на Балкан заједно са Албанијом. За мене, нема говора да ће Албанија наставити да носи заставу мира и дијалога. Све што је везано за север је неприхватљиво и за осуду, али не може бити разлог да се процес заустави", додао је Рама.

Он је рекао да је француском председнику Емануелу Макрону предочио да став Приштине може да пружи савезничким државама аргументе који могу да их изнервирају и разочарају "што може да има цену на коју се данас не рачуна".

Рама је истакао да се "јежи" при помисли да би безвизни режим могао да буде стопиран, а након што је Макрон рекао да је Француска блокирала тај процес јер Приштина није одржала реч.

Рама је казао да би "било драматично изгубити право на слободно кретање у ЕУ".

image