Србија и Балкан

"Биће, само што није": Прозападна опозиција ипак у једној колони на изборе?

Прозападна опозиција у Србији, позивајући се на њихова истраживања, одлучила је да на предстојеће изборе изађе у једној колони, али су медији известили да договор о јединственој листи не иде лако
"Биће, само што није": Прозападна опозиција ипак у једној колони на изборе?© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Посланици Странке слободе и правде Ђорђе Ђорђић и странке Заједно Ђорђе Микетић очекују да ће се опозиционе партије које организују протесте "Србија против насиља" у наредна два-три дана договорити да на предстојеће парламентарне и београдске изборе изађу на једној листи.

Микетић тврди да су те политичке организације далеко одмакле у договорима око формирање једне листе, додајући да се још увек разматра ко ће бити први на листи, као и ко ће бити носилац листе.

"Ја бих волео да то можемо да објавимо ове недеље. Очекујемо сутра резултате великог истраживања за Београд, па ћемо на основу тога да 'пакујемо'. Верујем да ћемо за два-три дана имати договор", рекао је Микетић за Танјуг.

Он је истакао да је странка Заједно од почетка заговарала једну листу и да је од својих партнера тражила да и они покажу добру вољу имајући у виду да то грађани од њих очекују.

На питање да ли је тачна расподела мандата странака која се појавила у медијима, према којој је странка Заједно уступила три своја мандата у првих 71 остатку опозиције, Микетић каже да је то њихова понуда којом показују да немају намеру да се боре за мандате.

Посланик Странке слободе и правде Ђорђе Ђорђић очекује да ће се најдаље до четвртка 26. октобра странке опозиције, организатори протеста, договорити да буду на једној листи.

"Читави преговори трају око две недеље. Сви учесници у расправи су били коректни и мислим да смо на добром путу да дођемо до повољног исхода", рекао је Ђорђић.

На питање да ли постоји нешто што је спорно, Ђорђић каже да није ништа спорно већ да се цела ствар заснива на истраживањима.

"Остало је да се одраде још нека истраживања, не могу о детаљима, сматрали смо да ће ићи много теже, али мислим да смо се сви дозвали памети и нама је циљ да променимо систем и да кренемо у добром правцу", рекао је Ђорђић.

image