Србија и Балкан

Ужас у Северној Митровици: Земља са посмртним остацима бачена на сметлиште код аутобуске станице

Тужба против фирме која је преорала старо гробље
Ужас у Северној Митровици: Земља са посмртним остацима бачена на сметлиште код аутобуске станице© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Земља са посмртним остацима, костима покојника, ископана пре неколико дана на старом, Суводолском гробљу у Северној Митровици, преко ког су тешке машине пробиле пут до куће једног Албанца, бачена је на сметлиште код главне аутобуске станице у овом граду, преноси Радио КиМ. У ово су данас могли да се увере и мештани Северне Митровице који су прошли путем поред сметилишта.

Проф. др Митра Рељић изјавила је данас да би "земљу са остацима покојника хитно требало вратити на гробље а парцелу затим физички обезбедити". Она очекује да стручне службе изађу на терен, изврше конзервацију и донесу решење о стављању гробља на листу културних добара.

Из Епархије рашко-призренске најављено је да ће њихов адвокат током дана поднети тужбу против фирме која је преко старог гробља изнад центра града прекопала пут и оскрнавила и уништила више гробова и посмртне остатке у њима.

Из ове Епархије јуче је осуђено скрнављење старог српског православног гробља у Косовској Митровици и речено да слике вандализованих гробаља и оскрнављених гробова нису одговорност само појединаца, већ да приштинске институције својим понашањем заправо подстичу овакве радикалне елементе.

Како је наведено у саопштењу, Епархија рашко-призренска примила је са запрепашћењем вест да је прекопано српско гробље како би се омогућило да прођу камиони до имања Албанца чија се кућа реновира.

Јуче су радови одлуком локалних власти, а власт у општини Северна Митровица пролетос су после избора које су Срби бојкотовали преузели Албанци, обустављени. Скранављење гробља, прекопавање пута преко гробљанске парцеле изазвало је иначе, велики револт и узнемирење код Срба у овог граду на северу КиМ.

Професорка Митра Рељић јуче је за РТ Балкан испричала да су на оскрнављеном гробљу сахрањивани углавном мештани Сувог Дола надомак Митровице. Према њеним речима, ових дана преорано и прекопано Суводолско гробље у Северној Митровици, знатно је старије од великог градског српског гробља у јужном делу Косовске Митровице у коме су мештани сахрањивали своје покојнике од 1899. до 1999 године и које је такође после 1999. године девастирано, преорано.

image