Србија и Балкан

Епархија рашко – призренска: Приштинске институције подстичу скрнављење српских светиња

Епархија је још једном упутила позив међународној заједници да искористи свој утицај како би дошло до хитног смиривања ситуације
Епархија рашко – призренска: Приштинске институције подстичу скрнављење српских светиња© TANJUG/ STR

Епархија рашко – призренска оштро је осудила скрнављење старог српског православног гробља у Косовској Митровици и истакла да слике вандализованих гробаља и оскрнављених гробова нису одговорност само појединаца, већ да приштинске институције својим понашањем заправо подстичу овакве радикалне елементе.

Како је наведено у саопштењу, Епархија рашко-призренска примила је са запрепашћењем вест да је прекопано српско гробље како би се омогућило да прођу камиони до имања Албанца чија се кућа реновира.

"Реч је о старом гробљу у Косовској Митровици, већински српској општини где општинску власт од маја ове године држе косовски Албанци. Овога пута, не само да се ради о урбаном подручју, већ су и грађевинска фирма и лице које их је ангажовало без икаквог страха од последица изводили радове преко гробаља, не осврћући се чак ни на људске кости које су машине ископавале из земље. Подсећамо да некажњено скрнављење гробова православних верника на Косову и Метохији траје интензивно последњих 24 године", саопштили су из Епархије рашко-призренске.

Истакнуто је да слике вандализованих гробаља и оскрнављених гробова, нису само одговорност појединаца.

"Приштинске институције својим понашањем заправо подстичу овакве радикалне елементе у косовском друштву, а изостанак јасне и недвосмислене осуде у друштву шаље поруку да је такво понашање прихватљиво, или чак и пожељно", наводи се у саопштењу.

Зато је, кажу из Епархије, и дошло до оваквог погоршања међуетничких односа на Косову и Метохији, посебно последњих година.

"У времену када је Министарство унутрашњих послова тзв. Косова за један дан протерало игумана манастира Девина Вода Фотија, када министри у тзв. косовској влади по ко зна који пут понављају доказано лажне оптужбе на рачун Цркве, слике костију и надгробних споменика преко којих без икаквог страха прелазе камиони ради изградње пута, употпуњавају општу слику стања у ком се српски народ и Српска Православна црква налазе. Овакво понашање јасно показује да је реч о намерној криминализацији и протеривању Срба и Српске православне цркве и затирању трагова њиховог вековног постојања на овим просторима. Ако је ко ових година позивао на помирење и владавину права и закона то је била православна црква, која је међу првима осудила и недавно насиље 24. септембра, не само зато што је био угрожен један манастир, монаси и поклоници, већ зато што насиље било које врсте и са било које стране не сме да буде пут ка решавању проблема", наводи се у саопштењу.

Епархија је још једном упутила позив међународној заједници да искористи свој утицај како би дошло до хитног смиривања ситуације.

"Мишљења смо да нас управо овакве ситуације и проблеми подсећају на важност смиривања тензија и потребе искреног дијалога, који би довео до побољшања опште ситуације и живота грађана. Сада је и више него потребно радити на заштити нашег народа и Српске православне цркве и њеног културног и верског наслеђа. Неправедно и дискриминаторно понашање приштинских институција уз коришћење лажних оптужби и језика мржње, који води отвореном прогону на етичкој и верској основи, треба да престане јер онемогућава решавање питања дијалогом и успостављање нормалног живота за све грађане једнако", закључили су из Епархије рашко-призренске.

image