Србија и Балкан

Вучић: Курти покушава да купи време, не пада му на памет да пристане на ЗСО

Председник Србије о састанцима у Бриселу, предстојећим изборима и другим актуелним темама
Вучић: Курти покушава да купи време, не пада му на памет да пристане на ЗСО© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић поновио је да Аљбин Курти не жели да формира Заједницу српских општина и да краткорочним триковима покушава да купи време и настави да прогони Србе.

"Ми смо у зачараном кругу из ког неће бити лако изаћи", рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк и додао да је Курти јуче "извео један добар али краткорочан трик, покушавао је то и раније, јуче последњи пут, јер више неће моћи да прође".

"Имао је састанак са представницима великих сила и ЕУ и изнео идеју да потпишемо сва три документа - бриселски, охридски споразум и најновији о ЗСО. Он је то понудио, а јасно му је да неће да испуњава све. Он неће да формира ЗСО, али и зна да ја нећу ићи против Устава Србије и међународних права. То је био трик да би купио време и настави да прогони Србе", рекао је председник.

Према његовим речима, Србија је спремна да примењује све што се не тиче директног или индиректног признања независности "Косова", али Курти неће да уради ништа.

"Мислим да је ово била прилика да људи у Европи и свету виде или престану да се праве да не виде то", рекао је.

Санкције

"Били су покушаји неких из наших окружења да говоре о мерама против Србије и да акт у Бањској окарактеришу као терористички, али то није могло да прође на Европском савету. Захвалан сам свима који су штитили међународно право и штитили регионалну стабилност и тако помогли позицији Србије", рекао је Вучић.

На питање да ли ће Србији бити уведене санкције на које позива Курти, Вучић је поручио да је "ЕУ наш најзначајнији партнер и верујем да ћемо наставити сарадњу".

Плашим се да ће они који су се томе надали опет остати кратких рукава, додао је он и поручио да је његов посао да грађани Србије не осете више никад ништа слично.

Осврнувши се на предстојеће изборе, Вучић је рекао да ће избори бити расписани у среду или четвртак. Избори су "демократска тековина и важно је да људи могу да искажу своје мишљење и слободну вољу", рекао је председник и додао:"На људима је да сами кажу шта желе".

Мигранти

Говорећи о мигрантима, Вучић је најавио могућност коришћења војске у подручјима (север Србије) на којима се мигранти обрачунавају између себе.

"Рекао сам (министру полиције Братиславу) Гашићу да кажу да ли су способни или нису, да ако нису ја ћу донети одлуку и војска ће да реши то питање за 24 сата и више им никада неће пасти на памет да се тако понашају и користе територију Србије за такве обрачуне", рекао је Вучић.

Очигледно је да све није у најбољем реду. Завршићемо то на овај или онај начин, додао је.

Вучић је имао и добру вест за пензионере: "Србија воз" је за кориснике пензионерске картице донео одлуку да смањи цену карте за 30 одсто, а ускоро се очекују попусти и из "Ер Србије" од најмање 10 одсто. Председник је најавио и студентску картицу која ће такође имати погодности.

image