Србија и Балкан

Шта чека владу Милојка Спајића: Ако плата буде 1.000 евра...

Привредни и морални опоравак земље, стварање услова за општенародно помирење, али и испуњавање популистичких обећања
Шта чека владу Милојка Спајића: Ако плата буде 1.000 евра...© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

Најпречи и најважнији задаци којих би нова влада требало да се прихвати састоје се у разградњи свих погубних политика и дела претходног режима Мила Ђукановића, које су од црногорског државног уређења направиле својеврсну мафиократију, каже за РТ Балкан Бошко Вукићевић, политички аналитичар из Подгорице, одговарајући на питање шта чека нову владу Црне Горе која би сутра требало да буде изабрана.

"Нова влада би требало да се посвети привредном, али и моралном опоравку земље и стварању услова за општенародно помирење, без којег такав опоравак неће бити могућ. Но, велика је непознаница да ли код Спајића и у оквиру његове партије постоји истинска воља за дисконтинуитетом са политикама диктаторског режима, имајући у виду да је првобитни план новог премијера предвиђао да се управо сателитима ДПС-а, а посредно и тој партији, понуде кључна места у извршној власти и њена фактичка контрола. Такав план је, на сву срећу и принципијелним деловањем слободних грађана – пропао", каже Вукићевић.

По његовим речима, "узевши у обзир да ће нова влада имати подршку широке парламентарне већине - таква околност би, макар теоретски, могла да омогући дуго очекиване реформе правосудних и осталих институција".

"Ипак, имајући у виду крајње компликоване односе између конституената нове већине, који су пре свега последица катастрофалног вођења преговора од стране Спајића и његових саветника, питање је да ли ће се дате реформе на крају и десити."

Осим тога, грађани који су гласали за највећег конституента нове власти од Спајића пре свега очекују реализацију популистичких обећања о поновном повећању плата и пензија, каже Вукићевић.

Он констатује да "према мишљењу већине школованих економиста, у држави која није постигла особите привредне резултате то неће бити оствариво, осим ако нове власти опет не посегну за мерама које могу имати дугорочне негативне последице по домаћу економију".

Спасоје Томић, српски политичар из Црне Горе каже за РТ Балкан да "најважнији задаци будуће vладе свакако морају бити оличени у отварању нових радних места, смањивању инфлације и апсолутној сагласности са коалицијом ЗБЦГ, јер ће одлуке vладе кључно зависити управо од ЗБЦГ".

"Влада мора користити све капацитете које има на располагању, наиме мора користити одличне односе ЗБЦГ са Србијом како би ЦГ добила стране инвестиције, добре односе неких својих будућих министара са страним фактором, где се такође може утицати да у ЦГ уђе свежи капитал, како би се коначно кренуло путем да ЦГ не буде дужнички превише зависна. Свакако, стабилност ЦГ, а ту мислим на политичку, зависиће искључиво од Спајића и да ли ће испоштовати договор да ЗБЦГ уђе у Владу након годину дана, ту лежи кључ свега", каже Томић. 

Подгорички књижевник Бећир Вуковић у свом стилу каже да "нова 44. Влада или ће бити добра, односно онаква како је представио мандатар Спајић током предизборне кампање, дакле, добра да не може бити боља, или ће бити апсолутно лоша, и као лоша пропашће".

"А знамо које је цифре Спајић понудио на билбордима што се тиче плата и пензија, и слично. Дакле, као и свака, и ова влада биће на великом испиту. Али, нема места а приори критици. Верујем да је све ново боље. Тако је и са новом владом", вели Вуковић.

Одговарајући на наше питање каква је разлика између ове и Владе Здравка Кривокапића аналитичар Бошко Вукићевић уверен је "не постоје суштинске разлике између ове и владе Кривокапића".

"Познато је да је Спајић био нека врста Кривокапићевог пулена, тако да таква констатација не треба да чуди. И један и други су показали вољу за заобилажењем изборне воље грађана. Осим тога, утисак је и да нова влада, попут оне Здравка Кривокапића, не жели да наша држава има иоле аутономнију спољну политику, што умногоме отежава спровођење народне воље, али и успорава процес демократизације друштва. Јер, западни фактори који и даље суштински управљају домаћим политичким системом, у улози колонијалних намесника, често спроводе планове који нису у складу с вољом и жељама већине грађана Црне Горе", каже Вукићевић.

По речима Спасоја Томића, "разлика између ове Владе и Владе Здравка Кривокапића огледа се да је ова Влада политичка и да се у њој налазе, или ће се налазити, представници политичких партија, за разлику од тзв. експертске владе где смо имали потпуне анонимусе (као нпр. Тамару Срзентић и Ђорђа Радуловића), који су након пада Владе отишли у заборав и више их нико не помиње".

"Разлика свакако постоји у још једној ствари, ова Влада нема оптерећеност темељним уговором, који Здравко није хтео да потпише. Спајић не сме дозволити да се потпис одлаже у недоглед јер је сигурно да коалиција ЗБЦГ то неће толерисати и да некадашњи експерти морају да схвате да је прошло време здравкокривокапићизма где реч и договор нису значили ништа. Тако да, попис је тест, истина много лакши од ТУ због снаге ДПС-а која је опала, а и сви ми који смо национални Срби инсистираћемо свакодневно да попис ове године мора бити одржан", каже Томић. 

Са своје стране Бећир Вуковић каже да је "највећа новина, и то велики искорак, што ће за председника Скупштине бити изабран Андрија Мандић, лидер Срба у Црној Гори".

"А, после годину дана, доћи ће до реновирања владе у коју ће ући пет министара коалиције За будућност Црне Горе. Као да се полако, корак по корак, остварује велика победа од 30. августа 2020", уверен је Вуковић.

Аналитичар Вукићевић је мишљења да "ипак треба пружити шансу новој власти, с обзиром на то да ће она имати неке заиста квалитетне кадрове на одговарајућим позицијама, па нас можда, ето, у неким стварима и пријатно изненади".

image