Србија и Балкан

Црногорци не љубе ланце, али љубе европарламентарце: Шта стоји иза Спајићеве одлуке о попису?

Иако је Монстат спровео припреме за одржавање пописа у Црној Гори од 1. новембра, он ће по свему судећи бити одложен
Црногорци не љубе ланце, али љубе европарламентарце: Шта стоји иза Спајићеве одлуке о попису?© Влада Црне Горе/Б. Ћупић

Пре само пет дана Покрет Европа сад, који ће бити окосница нове Владе Црне Горе саопштио је да је све спремно за попис, те да је у питању статистички посао од којег не би требао правити политички питање. Данас пак, мандатар Милојко Спајић каже да ће чим преузме функцију премијера тражити одлагање пописа.

Шта се то у међувремену догодило, па је Спајић променио мишљење?

Европски парламент усвојио је Извештај о Црној Гори за прошлу годину, а посебно место у њему нашло је питање пописа.

У нацрту резолуције о Црној Гори држава се позивала да га спроведе до краја године, без одлагања.

Ипак, у коначној верзији нашао се позив за одлагање.

"Позива се Црна Гора да спроведе дуго очекивани попис становништва и становања у складу са стандардима Европске уније и међународним стандардима чим се политички застој у земљи оконча, како ово важно питање не би било искоришћено као још један изговор за појачавање поларизације друштва", пише у извештају ЕП.

Из овако написане изјаве свако би помислио да политичари у виду пописивача иду од куће до куће у Црној Гори, а да је у згради владе некакав пописни штаб.

Међутим, попис спроводи сасвим независно тело, Монстат, који по правилу већ након прошлог пописа врши припреме за нови, без обзира ко је на власти.

Прошло је 12 година од прошлог пописа становништва, што је било сасвим довољно да се припреме упитници и пописивачи. Претходних дана објављен је и изгледа упитника, а пописивачи су започели обуку.

Директор Монстата Мирослав Пејовић послао је писмо Еуростату због поменуте резолуције Европског парламента, тражећи одговор од те институције која је надлежна за послове пописа, а не Европски парламент који је политичко тело.

"Званично мишљење Еуростата о попису је од великог значаја, поготово откад су политичари у Црној Гори, а сада и у ЕУ, савети националних мањина и део НВО сектора већ објавили своје ставове", написао је Пејовић у писму.

Промашена кампања за бојкот

Иако је одлука о спровођењу пописа донета још у фебруару, Демократска партија социјалиста се тек пре неколико дана се сетила да нема услова за попис и да ће га бојкотовати.

Јуче је ДПС покренуо кампању бојкота под називом "Не љубим ланце", али без обележја те странке. Из оваквог слогана свако би помислио да је у питању кампања ослобађања талаца Хамаса, а не бојкот спровођења пописа у Црној Гори.

Још су бизарније објаве на друштвеним мрежама позива на бојкот стихом "Бјежи ми куго с огњишта мила", што је део песме "Онамо намо" краља Николе Петровића, а чији наставак гласи: "Онамо покој добићу души кад Србин више не буде роб".

Председници општина блиских ДПС-у, а који су уједно и председници пописних комисија у тим местима, редом су се изјаснили да траже одлагање пописа.

На друштвеној мрежи Икс готово идентичне објаве имали су председници општина Цетиње, Бијело Поље, Бар и Шавник. Сви су навели да не постоје услови за одржавање пописа, те да траже одлагање.

Занимљиво је да се овај део Црне Горе жали на одржавање пописа у поларизованом друштву, што је замена теза, имајући у виду да су поларизацију друштва поводом пописа изазвали управо они, јер ће на том попису морати да буду идентификовани и неки Срби, који би због своје бројности онда могли да затраже и нека права.

Ко се обрадовао одлагању

Део црногорске јавности, близак ДПС-у са похвалама је дочекао Спајићеву одлуку. Остаје нејасно који је нови термин за попис, јер ће према најави будућег премијера бити одложен на месец дана.

Непознаница је и шта ће то бити измењено за тих месец дана одлагања, а што би определило ДПС да не бојкотује попис. Судећи по изјавама функционера те странке, попис ће бојкотовати и у другом термину, сасвим сигурно бе због услова, већ јер не желе да се обелодани реално стање у Црној Гори.

Остаје недоумица да ли је Спајић одлуку о одлагању донео са својим страначким колегом Јаковом Милатовићем. Председник Црне Горе Милатовић недавно је изјавио како попис не би требало одлагати, а да су коментари страних званичника о том питању непримерени. Милатовић се пак налази у посети Лондону где договара економске инвестиције.

Црногорски медији, позивајући се на незваничне информације преносе да су одлуку о одлагању договорили ПЕС, Демократе и коалиција "За будућност Црне Горе". 

Непознаница је да ли је ова одлука донета како би опозицији била дата могућност да испрати процес пописа, те да након тога не би могла да се позива на нерегуларност када резултати буду објављени.

Са друге стране лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић тврди да је посреди договор Спајића и Мила Ђукановића, те да би попис могао да буде одложен до 2024. године. Тада би, тврди Медојевић, на инсистирање Европске уније могла бити донета одлука да се из упитника избаце такозвана идентитетска питања о припадности нацији, вери и језику.

Одговори на ова питања показали би колико има оних који се изјашњавају као Срби, а не као Црногорци, иако се претходни режим трудио да их "поцрногорчи", да су верници Српске православне цркве, а не вештачке и непризнате Црногорске православне цркве, као и да говоре српским језиком, а не такозваним црногорским у који су убачена два нова слова која није знао ни Његош.

image