Србија и Балкан

Фон дер Лајен допутовала у Северну Македонију

Доласком у Скопље председница Европске комисије започела је четвородневну посету Западном Балкану током које ће представити детаље Плана раста ЕУ за регион
Фон дер Лајен допутовала у Северну Македонију© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен допутовала је у Скопље, где је започела четвородневну посету Западном Балкану како би представила детаље Плана раста ЕУ за регион, саопштено је из ЕК.

Њу је у Скопљу дочекао председник Северне Македоније Стево Пендаровски, а предвиђено је да се сутра састане са премијером Димитром Ковачевским, преноси Танјуг.

"Драго ми је што сам започела посету Западном Балкану у Скопљу. Како напредујете у реформама, тако се пробијате ка ЕУ. Радујемо се што ћемо вас дочекати, ваш јединствени идентитет и ваш језик, македонски језик", написала је Фон дер Лајен на свом налогу на мрежи Икс.

Пендаровски и Фон дер Лајен разговарали су вечерас у Скопљу о предстојећем извештају ЕК о напретку Северне Македоније као земље кандидата, као и о плану раста западног Балкана, саопштено је из кабинета председника Северне Македоније.
Саговорници су разменили информације о наредним фазама преговора након завршетка процеса скрининга и о динамици спровођења реформи, преноси Телма.мк.

Поред Северне Македоније, Фон дер Лајен ће посетити и Србију, БиХ, Црну Гору и Приштину.

"Ово ће бити прилика да се разговара о билатералној сарадњи, а посебно да се регионалним лидерима детаљније представи План раста ЕУ за Западни Балкан", саопштила је раније Европска комисија.

image