Србија и Балкан

Ноћас се бира нова Владе Црне Горе; Спајић прочитао део експозеа и представио кандидате за министре

Мандатар за састав нове, 44. владе Црне Горе Милојко Спајић представио је вечерас посланицима Скупштине Црне Горе план и програм рада своје владе
Ноћас се бира нова Владе Црне Горе; Спајић прочитао део експозеа и представио кандидате за министре© РТ Балкан

Председник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) Андрија Мандић изабран је за председника Скупштине Црне Горе, а око 23 часа почело је ново заседање скупштине на којем би требало да буде изабрана нова влада.

Нешто после поноћи у Скупштину је дошао и актуелни премијер и лидер покрета УРА Дритан Абазовић који је оценио да је Спајић прекршио Устав јер није прочитао цео експозе.

Током претходне, конститутивне седнице Скупштине Борис Пејовић из Покрета Европа сад (ПЕС) и Зденка Поповић из Демократске Црне Горе изабрани су за потпредседнике Скупштине Црне Горе.

Гласање за избор председника Скупштине бојкотовали су посланици Демократске партије социјалиста, Бошњачке партије, Социјалдемократа, Либералне партије, Демократске заједнице Албанаца, Хрватске грађанске иницијативе и Грађанског покрета УРА, преносе "Вијести".

Они су организовали протест испред скупштине са којег су поручили да су "сви који су данас гласали за Мандића фашисти и клерофашисти". Окупљени су носили црногорске државне и једну словеначку заставу, чули су се и покличи "Слава Украјини".

Експозе Милојка Спајића: Усаглашени са циљевима НАТО и ЕУ, циљ добросуседски односи

Мандатар  за састав нове, 44. владе Црне Горе Милојко Спајић представио је вечерас посланицима Скупштине Црне Горе план и програм рада своје владе, јавља дописник РТ Балкан.

"Црна Гора ће своју вањску политику током мандата 44. Владе спроводити руководећи се стратешким националним интересима, кроз четири главна спољнополитичка приоритета: пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији; активно и кредибилно чланство у НАТО савезу; унапређење добросуседских односа и јачање улоге наше државе у мултилатералним организацијама", рекао је Спајић.

Према његовим речима сада се, "јасније него икада прије да се Црној Гори указује реална прилика да постане прва следећа чланица Уније и тако оствари свој главни спољнополитички циљ".

  • 31. окт 2023 • 00:30

    00:30

    Абазовић честитао Мандићу: Некад сте желели да запалите парламент

    Нешто послије поноћи у салу је ушао посланик и лидер Грађанског покрета УРА и актуелни председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

    Он је честитао је новом руководству Скупштине избор на функције.

    "Г. Мандићу, драго ми је што сте дошли до места председника парламента и што се прешао један пут од неких, да ме не схватите погрешном, жеља да се 'запали' државни парламент до тога да се он данас чува", навео је.

    Абазовић је оценио да је Спајић прекршио Устав јер није прочитао експозе.

    "Добро је да грађани виде на који начин ћете управљати, иако мислим да ћете се временом поправити", додао је.

    Премијер је рекао да неће бити слома јавних финансија, и да ће нови министар финансија морати да каже да ли ће држава банкротирати.

    "Желим само да видим да грађанима 1. јануара обезбедите просечну зараду од 1.000 еура. Ваш план је да се одмах задужите за огроман новац.Само овај пут немојте да новац иде преко Београда, јер вас можда тамо неко, из политичких околности, може издати. Дајте да иде другим правцем", саопштио је Абазовић.

  • 00:09

    ДПС: Грубо прекршен пословник, говорићемо до јутра

    ДПС тврди да је грубо прекршен пословник Скупштине и да је прва седница јесењег заседања требало да буде одржана на Цетињу. 

    Обећали су да ће расправа трајати до раних јутарњих сати и да ће сваки њихов посланик искористити право да говори.

  • 00:08

    На седници и Јаков Милатовић

    Седници Скупштине Црне Горе на којој ће бити изабрана нова влада присуствује и председник државе Јаков Милатовић. 

  • 30. окт 2023 • 23:56

    23:56

    Представљени кандидати за министре

    Након што је прочитао део експозеа мандатар Спајић је представио састав свог кабинета.

    Кандидати ПЕС-а за министре су Филип Ивановић (вањски послови), Маида Горчевић (европски послови), Анђела Јакшић Стојановић (просвјета, наука и иновације), Новица Вуковић (финансије), Филип Радуловић (саобраћај), Андреј Миловић (правда), Јанко Одовић (просторно планирање, урбанизам и државна имовина), Војислав Шимун (здравље), Наида Нишић (рад и социјално старање) и Саша Мујовић (енергетика и рударство).

    Председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић биће кандидат те партије за заменика премијера за безбедност, унутрашњу политику, европске и вањске послове, а Момо Копривица за потпредседника Владе за политички систем, правосуђе и антикорупцију.

    Драган Краповић предложен је за министра одбране, Владимир Мартиновић за министра туризма, екологије и одрживог развоја док ће Тамара Вујовић бити министарка културе и медија.

    За министра унутрашњих послова био је планиран Борис Богдановић, али је он синоћ саопштио да одустаје "због усложњавања здравственог стања два члана најуже породице".

    Демократе ће, како је најављено, предложити другог кандидата за министра унутрашњих послова, Данила Шарановића, актуелног заменика градоначелнице Подгорице.

    Кандидати за министре су, након што је Спајић прочитао део експозеа и представио састав кабинета, ушли у пленарну салу.

  • 23:50

    Спајић представио део експозеа: НАТО , ЕУ и добросуседски односи

    Мандатар  за састав нове, 44. владе Црне Горе Милојко Спајић представио је вечерас посланицима Скупштине Црне Горе план и програм рада своје владе.

    "Црна Гора ће своју вањску политику током мандата 44. Владе спроводити руководећи се стратешким националним интересима, кроз четири главна спољнополитичка приоритета: пуноправно чланство у Европској унији; активно и кредибилно чланство у НАТО савезу; унапређење добросуседских односа и јачање улоге наше државе у мултилатералним организацијама”, рекао је Спајић.

    По његовим речима сада се, "јасније него икада прије да се Црној Гори указује реална прилика да постане прва следећа чланица Уније и тако оствари свој главни спољнополитички циљ”.

    "У том смислу, вреди поновити да ће Црна Гора наставити да буде стопроцентно усаглашена са вањском и безбедносном политиком Европске уније", рекао је Спајић.

    Мандатар је нагласио да је "након именовања у правосуђу, потребно довршити и преостале реформске процесе, наставити борбу против корупције и организованог криминала те унапредити укупни медијски амбијент, али и интензивирати напоре на разрешењу бројних афера и нерешених убистава".

    "Кроз чланство у НАТО, наставићемо да унапређујемо међународни положај Црне Горе, оснажујемо безбедносну и одбрамбену политику и доприносимо међународном и регионалном миру и стабилности", рекао је Спајић.

  • 22:54

    Спајић: Ноћас ћемо изабрати владу , сутра одлука о одлагању пописа

    Мандатар за састав нове Владе Црне Горе Милојко Спајић је новинарима у неформалном разговору рекао да је план да се вечерас изабере нова влада, а да ће ујутро у 8.30 бити примопредаја, преносе "Вијести".

    Поручио је да је такође план да у десет сати има састанак са председницом Европске комисије (ЕК) Урсулом фон дер Лајен, а да је планирано да седница владе буде у 13 или 13.30 часова када ће бити донета одлука о одлагању пописа.

  • 22:36

    Вечерас избор нове владе

    Колегијум председника Скупштине Црне Горе је одлучио је да ће се вечерас одржати седница Скупштине на којој ће се бирати нова Влада Црне Горе.

    Очекује се да седница почне за око пола сата.

    Андрија Мандић, који је данас изабран за председника Скупштине одржао је колегијум са председницима посланичких клубова.

  • 21:42

    Завршена конститутивна седница Скупштине

    Изабран је и председник и чланови Административног одбора, чиме је завршена конститутивна седница парламента.

    За председницу је изабрана Јелена Недовић.

    Административни одбор има 12 чланова - два члана имаће Покрет Европа сад (ПЕС), а по једног Нова, ДНП, Демократе, СНП, Посебан клуб посланика и Албански форум.

  • 21:41

    Изабрани потпредседници Скупштине

    Борис Пејовић из Покрета Европа сад (ПЕС) и Зденка Поповић из Демократске Црне Горе изабрани су за потпредседнике Скупштине Црне Горе.

    За Пејовића су гласала 53, а за Поповић 54 посланика.

    "Предлози су усвојени и за потпредседнике изабрани су Борис Пејовић и Зденка Поповић", рекао је Мандић.

    Они су положили заклетву.

  • 21:15

    Формирани су посланички клубови у Скупштини Црне Горе

    Мандић је поручио да су образовани посланички клубови:

    Клуб Демократске партије социјалиста (ДПС), председник Андрија Николић

    Клуб Бошњачке странке (БС) - председник Амер Смаиловић

    Клуб Покрета Европа сад (ПЕС) - председник Миодраг Лаковић

    Клуб Демократске Црне Горе - председник Борис Богдановић

    Клуб Грађанског покрета УРА - председник Милош Конатар

    Клуб Социјалдемократа (СД) - председник Борис Мугоша

    Клуб Албански форум - председник Никола Цамај

    Посебан клуб - Јеврoсима Пејовић (председница), Радника Ћинћур и Владимр Добричанин

    Посланички клуб ЗБЦГ-ДНП - председник Милан Кнежевић

    Посланички клуб ЗБЦГ-Нова - председник Славен Радуновић

    Посланички клуб Социјалистичка народна партија (СНП) - Савез грађана ЦИВИС - председник Драгослав Шћекић

image