Србија и Балкан

Српска тражи затварање ОХР-а: Присуство диктатора озбиљно подрива пут ка ЕУ

У документу се напомиње да се Република Српска залаже за брзо усвајање неопходних реформи на путу БиХ ка чланству у ЕУ
Српска тражи затварање ОХР-а: Присуство диктатора озбиљно подрива пут ка ЕУ© Antonio Ahel/ATAImages

Република Српска у потпуности подржава европске интеграције БиХ, а један од корака, који је неопходан да би БиХ постала чланица ЕУ, је затварање ОХР-а, пише у 30. извештају Републике Српске Савету безбедности УН.

"ЕУ је одавно препознала да ОХР није у складу са стандардима и условима за чланство, а опште је познато да присуство странца који тврди да има диктаторска овлашћења у БиХ озбиљно подрива европске интеграције", наводи се у извештају који је, у име Републике Српске као потписнице свих анекса Дејтонског споразума, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и земљама чланицама Савета безбедности упутио премијер Радован Вишковић.

У документу се напомиње да се Република Српска залаже за брзо усвајање неопходних реформи на путу БиХ ка чланству у ЕУ, при чему треба водити рачуна да се поштују уставне надлежности свих нивоа управе.

"У складу са својим уставним надлежностима, Република Српска је годинама марљиво радила на европским интеграцијама и остварила значајан напредак на постизању циљева које је ЕУ зацртала у својим извештајима о БиХ", пише у извештају.

У документу се наводи да су лидери на нивоу БиХ, упркос својим дубоким разликама по многим питањима, последњих месеци постигли значајан напредак у спровођењу реформи потребних за интеграцију БиХ у ЕУ.

"Њихова достигнућа, која су дошла кроз директне преговоре и без икаквог учешћа Кристијана Шмита и његових људи, показују шта домаће руководство БиХ може постићи само када је ослобођено страног уплитања. ЕУ је утврдила 14 кључних приоритета за интеграцију БиХ у Унију. Током лета, РС истакла је предлог да се свих 14 приоритета реши у једном пакету", подсећа се у извештају, преноси РТРС.

image