Србија и Балкан

Цвијановић: Извештај Кристијана Шмита упућен Савету безбедности пун лажи и манипулација

Цвијановић је подсетила да је Анексом 10 Дејтонског споразума јасно прописано ко може да буде високи представник, а да Шмит није потврђен у Савету безбедности релевантном резолуцијом како то пише у Дејтону
Цвијановић: Извештај Кристијана Шмита упућен Савету безбедности пун лажи и манипулација© ATA Images

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић указала је да извештај високог представника Кристијана Шмита упућен Савету безбедности УН врви од лажних, манипулативних и сугестивних ствари којима настоји да оптужи Републику Српску.

"У томе нема ништа критички према чињеници да он није високи представник и да у Савету безбедности није добио потребни легитимитет ни легалитет", рекла је Цвијановић новинарима у Градишки.

Она је подсетила да је Анексом 10 Дејтонског споразума јасно прописано ко може да буде високи представник, а да Шмит није потврђен у Савету безбедности релевантном резолуцијом како то пише у Дејтону.

"Постаје већ шарада како се представљају извештаји високих представника, па и овог који се представља као високи представник", рекла је Цвијановић, преноси Срна.

Говорећи о обраћању председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића на данашњој седници Савета безбедности, Цвијановић је рекла да његово обраћање није усаглашено у Председништву.

"Није тајна да се већ неко време не усаглашавају ставови када је у питању спољно-политичко деловање или наступ представника заједничких институција у иностранству на различитим форумима, тако да није усаглашено ни обраћање Комшића. То је његово обраћање", додала је она.

Бошњачки представници одустали су од праксе усаглашавања, навела је Цвијановић и подсетила да и њено обраћање није било усаглашено, али да је то био једини начин да каже шта сматра.

"Комшић је отишао у Њујорк у капацитету члана Председништва БиХ, односно председавајућег Председништва БиХ и обратио се у том капацитету Генералној скуштини без усаглашеног става", рекла је Цвијановић.

image