Србија и Балкан

Митровске задушнице у Јужној Митровици: Хоће да иселе и живе и мртве Србе с Космета

Људи сами покушавају да подигну и усправе мермерне плоче како би се видела имена оних који почивају, свесни да гробље неће бити обновљено будући да у овом делу Митровице више нема живих Срба
Митровске задушнице у Јужној Митровици: Хоће да иселе и живе и мртве Србе с Космета© РТ Балкан

Грађани Северне Митровице обишли су на Митровске задушнице гробље у Јужној Митровици где је сваке године све више уништених споменика, надгробних плоча и гробних места, што је константна слика мржње према свему што је српско.

Јереј Ненад Стојановић рекао је да сваке године верници долазе да одају пошту својим преминулим рођацима, пријатељима и суграђанима.

"Ово гробље је остало у јужном делу где више нема Срба, доста је порушено, споменици су оборени, али ми имамо жељу да овде долазимо стално и да обилазимо наше гробове. Нећемо то заборавити. Даће Бог да сви људи могу да дођу и да обиђу гробна места својих најмилијих", рекао је Стојановић.

Један од старијих Митровчана констатовао је да је ово права слика понашања вандала.

"Жалосно је. Све је порушено и још више се руши. Срби не уништавају муслиманско гробље у северном делу. Сваке године када год дођемо, увек нађемо више порушених споменика. Њима сметају и живи и мртви, хоће да иселе и живе и мртве са Косова и Метохије", рекао је он.

Људи су почели да губе наду да ће гробље бити обновљено а евидентан је страх да ово није крај скрнављења гробова.

"Плашим се да ће и ово гробље завршити као многа друга на југу Косова и Метохије. У обнову не верујем. Писали смо много пута, али ништа се од тога није догодило", рекла је једна Митровчанка док је палила свеће за покој душе својих најмилијих.

Скоро поред сваког гроба види се иста тужна слика – људи који сами покушавају да подигну и усправе мермерне плоче како би се видела имена оних који почивају.

"Тужно, шта друго рећи. Нормалан човек ово неће да ради... Ниједан споменик на гробљу Албанаца у северном делу није такнут. Сумњам да ће неко у догледно време ово обновити", закључио је Митровчанин којем је на гробљу у јужном делу сахрањено више од 10 чланова фамилије.

image