Србија и Балкан

Брнабић после састанка са премијером Кине: Односи две земље најбољи у историји

Премијерка Србије у посети Шангају, где ће се састати са премијером Лијем и председником Сијем
Брнабић после састанка са премијером Кине: Односи две земље најбољи у историји© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bg

Кина је потврдила потпуну принципијелност међународном праву и територијалном интегритету Србије, као што и Србија подржава политику једне Кине, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић после састанка са кинеским колегом Ли Ћиангом у Шангају.

Истакла је да је састанак са кинеским премијером био изузетно добар, срдачан и јако отворен и оценила да су односи две земље најбољи у историји, додајући да политички немамо отворена питања са Кином.

Брнабић је навела да је са Ли Ћиангом разговарала о свим аспектима сарадње и о томе шта може још да се уради у будућности у области нових технологија, иновација, вештачке интелигенције, биотехнологије.

Било је речи и о недавној посети председника Александра Вучића Кини која је, како каже, била изузетно добра и отворила многа врата.

Према њеним речима, кинески премијер је пренео да је та земља заинтересована за многобројне производе из Србије, не само за пољопривредно-прехрамбене, а томе ће, каже, одлично послужити Споразум о слободној трговини са Кином.

Указала је да, када је реч о економији, потписивање Споразума о слободној трговини представља отварање нове ере.

"Ми смо до овог тренутка потписали протокол о фитосанитарној инспекцији за три врсте производа, за мед, производе од меда, свеже јабуке и за храну за кућне љубимце. У овом тренутку смо при крају преговора око протокола у вези са извозом пилећег меса у Кину и сувих шљива", рекла је Брнабић.

Како је додала, замолила је да то буде завршено што пре и да се 2024. године види још један значајан искорак, мада је наш извоз у Кину у последњих десет година повећан 185 пута.

"Наша робна размена је 2022. године прешла шест милијарди долара и то је рекорд до сада", указала је Брнабић и додала да је Кина 2021. и 2022. године била највећи страни инвеститор у Србији, као и у прва два квартала 2023. године.

Састанак са Сијем

Брнабић, која ће се током посете Кини састати и са кинеским председником Си Ђинпингом, очекује да ће се на том састанку потврдити челично пријатељство две земље.

"Огромна част је указана Србији. Пре две недеље је председник Александар Вучић имао састанак са председником Си Ђинпингом, сада сам ја као председница Владе имала састанак са кинеским премијером, а имаћу и са председником Си Ђинпингом. То показује уважавање Кине према Србији", рекла је Брнабић новинарима у Шангају.

Добра вест за грађане Бора

Премијерка је оценила и да је имала јако добре састанке са кинеским компанијама, међу којима је и "Шангај генглинг рињуабл" која има стратешко партнерство са Зиђином.

"Јако добра вест за грађане Бора зато што та компанија има сада већ стратешко партнерство са корпорацијом Зиђин и разговарамо о инвестицијама преко две милијарде евра у наредне три године", рекла је Брнабић новинарима у Шангају.

Она је навела да ће те инвестиције углавном бити у области заштите животне средине, зелене енергије и енергетске транзиције.

"Ако имплементирамо то о чему смо разговарали јутрос, Србија може да буде један од лидера у Европи у производњи зеленог хидрогена из зелене енергије", рекла је Брнабић додајући да се радује повратку у Србију да се на томе ради "пуном паром".

image