Србија и Балкан

Вучић: Иштван Пастор је историјска личност, његово име ће бити записано и у српским уџбеницима ВИДЕО

Одласком Иштвана изгубили смо и пријатеља, и брата и великог политичког лидера, оценио је председник Србије
Вучић: Иштван Пастор је историјска личност, његово име ће бити записано и у српским уџбеницима ВИДЕО© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Председник Скупштине АПВ и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор (68) сахрањен је данас на Бајском гробљу у Суботици, а на вечни починак испратили су га председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан.

"Одлучио сам да не читам говор, јер у њему не пише оно кроз шта смо пролазили последњих месеци, какве смо речи размењивали и о чему смо говорили. Иштван Пастор је историјска личност и биће записано његово име не само у мађарским, већ и у српским уџбеницима", рекао је председник Вучић.

Он је додао да је Пастор био човек који је заслужан за познанство и везе са Виктором Орбаном.

"То је био човек који је спојио две највеће партије у Србији, Срба и Мађара - Српску напредну странку и Савез војвођанских Мађара. Пастор је био човек који је радио на помирењу, увек довољно снажан да штити интересе и Мађара и Срба, али увек довољно паметан да направи компромисе, јер без договора напретка и будућности нема. Иштван Пастор је постао један од најважнијих људи на српској политичкој сцени, без кога је било немогуће замислити пуну стабилност и најближе односе између Срба и Мађара", рекао је Вучић.

Додао је да са Пастором није било политичких трикова, "да га није интересовало једно место, једна фотеља више".

"Хоћу да његови Мађари то овде знају, интересовало га је нешто друго - колико ће путева више да прође кроз мађарска села и насеља, колико посла, колико фабрика можемо заједнички да направимо, доведемо, шта је то што можемо заједно да донесемо. Има једна реч по којом ћу га запамтити и коју је користио као да му је српски једини језик, рекао ми је - Александре урадили смо "онолико". То је та српска реч коју су српски владари користили још у 19. веку, није могао бољу да пронађе", истакао је председник Србије. 

Открио је да га је последњи пут видео у болници у Суботици пре 15-ак дана.

"Одласком Иштвана изгубили смо и пријатеља, и брата и великог политичког лидера. Изгубили смо дивног човека. Надам се да оно што је он урадио нико неће моћи да погази у будућности, верујем и у нашег пријатеља Орбана, у наследнике и у породици и у политичкој партији коју је предводио Пастор, а ми ћемо показати као српска држава које поштовање смо имали и које поштовање ћемо увек имати. Јер то што умрете то је физички, Иштван Пастор ће генерацијама још живети и бити поштован како од Мађара, тако и од нас Срба. Ми ћемо знати за сво добро које је учинио овој земљи. Нека му је вечна слава", закључио је председник Вучић. 

И мађарски премијер Виктор Орбан се потом говорoм опростио од Пастора.

"Срби и Мађари стоје заједно. Вучић и ја стојимо овде заједно да се поздравимо са саборцем. Стојимо овде заједно јер је Пастор помирио наше народе. То је раније било незамисливо, а сада би нам било незамисливо да се не ослањамо једни на друге. Наш друг Пастор нам је указао пут како Срби и Мађари могу заједно", поручио је Орбан.

На испраћај лидера Савеза војвођанских Мађара дошао је и Милорад Додик, као и велики број министара из Владе Србије, међу којима Милош Вучевић, Томислав Момировић и Ивица Дачић. На гробље су стигли и председник Народне Скупштине Републике Србије, Владимир Орлић, као и Ђорђе Милићевић. 

image