Србија и Балкан

Kомеморативна седница Скупштине АП Војводине поводом смрти Пастора

Захваљујући Иштвану Пастору, парламент је место дијалога и пристојности, поручено је са данашње седнице Скупштине Војводине
Kомеморативна седница Скупштине АП Војводине поводом смрти Пастора© TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Скупштина АП Војводине одржала је данас комеморативну седницу поводом смрти председника покрајинског парламента и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора, на којој је председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић истакао да је Пастор био доследан пријатељ који је допринео и веровао у помирење Срба и Мађара.

"Уместо да данас заједно као и претходних осам година припремамо одлуке за последњу седницу сазива, чинићемо то само наизглед без њега", рекао је Мировић.

Додао је да је Пастор био цењен и поштован од српског и мађарског народа.
"Борио се за вредности и у њих је веровао. Био је упорни и брижни заступник Мађара у Војводини који ствара мостове. Ако будућност будемо градили по мери дела које је он оставио, често ћемо се подсећати његових визија", истакао је Мировић.

Потпредседник Скупштине АПВ Дамир Зобеница је истакао да је Пастора видео кроз три улоге, као председника Скупштине АП Војводине, као лидера Мађара у Војводини и као човека.

Како је нагласио, захваљујући њему војвођански парламент је место дијалога и пристојности. "Нико није доводио у питање његову оданост и намеру у заштити интересе и Мађарске и Србије", рекао је Зобеница.

Председник посланичке групе Странке војвођанских Мађара Бојан Баги је рекао да је Пастор сву своју снагу уложио у очување заједнице а да су његову политичку активност карактерисали тражење компромиса и помирење.

"Процес помирења између Срба и Мађара који је он покренуо био је прекретница у односима", рекао је Баги. "Цела заједница била је потресена вешћу о смрти председника Пастора. Његова смрт нас испуњава дубоком тугом. Његов карактер је био благ, а његове речи увек биле дирљиве и срдачне".

Комеморацији су присуствовали син Иштвана, Балинт Пастор, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Милош Вучевић, министар грађевинарства Горан Весић и министарка културе Маја Гојковић.

Пастор ће бити сахрањен данас на Бајском гробљу у Суботици у 14 сати.

image