Србија и Балкан

Брнабић: Си Ђинпинг следеће године у Србији

НР Кина никада неће променити свој став по питању Косова и Метохије, а ми у потпуности поштујемо политику једне Кине, истакла је премијерка Србије
Брнабић: Си Ђинпинг следеће године у Србији© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Кинески председник Си Ђинпинг је наговестио да ће покушати да дође у Србију следеће године, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић, која се налази у посети у Кини.

Она је у изјави за новинаре рекла да је састанак са Сијем протекао одлично, и да је ово једна од најважнијих вести са тог састанка.

"Потврдили смо пријатељство, партнерство у политичком и економском смислу. НР Кина никада неће променити свој став по питању Косова и Метохије, а ми у потпуности поштујемо политику једне Кине", истакла је Брнабић.

Она је додала да што се тиче економских односа, они су добри и све бољи.

"Очекујемо нову еру у међусобној трговини после потписивања Споразума о слободној трговини. Имала сам бројне састанке са кинеским компанијама, између осталог и са представницима највеће кинеске логистичке компаније, која запошљава 520.000 људи. То је највећа кинеска компанија у приватном власништву, 'Џеј Ди ком' преко њих ћемо да пласирамо производе на кинеско тржиште", изјавила је Брнабић.

Председница Владе Србије нагласила је да су се договарали да путем њихове платформе промовишу Србију и туризам, да што више кинеских туриста дође у Србију.

Такође, Брнабић је напоменула да је кинеског председника известила о изузетно добрим састанцима које је имала са представницима различитих кинеских компанија претходна два дана. Како каже, састала се са надлежнима из "Шангај фенлинг рињуабл", компанијом која је партнер "Зиђина".

"У наредним месецима почиње пројекат зеленог хидрогена у Бору, што је револуција за зелену транзицију и нешто што се многе европске земље труде да постигну, а верујем да ћемо ми бити међу првима захваљујући нашим кинеским партнерима", рекла је Брнабић.

Додала је да је имала добар састанак и са људима из компаније "Хбис" који држе железару у Смедереву и истакла  да је  будућност железаре потпуно безбедна, да имају планове за нове инвестиције.

Како је додала, планирају да у железари део ради на хидроген, да нема емисија штетних гасова.

"Изненађена сам колико је од 2019. до 2023. Кина напредовала у области заштите животне средине и зелених технологија. Ако само то применимо уштедели смо за нашу животну средину 10 до 12 година труда које бисмо утрошили да смо мало по мало радили", истакла је Брнабић.

Било је састанака и разговора о сарадњи у области вештачке интелигенције и биотехнологија, навела је премијерка, и додала да ће се за пет до седам година видети колико је Србија напредовала у области заштите здравља становништва користећи модерна сазнања и партнерство с Кином у овим областима.

image