Србија и Балкан

Млади и екстремизам: Ко има кључни утицај у радикализацији омладине у БиХ?

Радикални исламисти, који су се у БиХ укоренили након грађанског рата под маском организовања рекреације у тинејџерским камповима, заправо спроводе војну обуку
Млади и екстремизам: Ко има кључни утицај у радикализацији омладине у БиХ?www.globallookpress.com © Nedim Grabovica

Федерација Босне и Херцеговине увелико се припрема за оживљавање најгорег сценарија крвавог међунационалног сукоба из прве половине деведесетих година прошлог века чије последице још нису превазиђене. 

Најопасније је то што мета утицаја постају млади. Радикални исламисти, који су се у БиХ укоренили након грађанског рата уз подршку одређених политичких кругова, спроводе војну обуку под маском организовања рекреације у тинејџерским камповима.

Базе за обуку налазе се на приватним поседима, што отежава надзор - ако је органима за спровођење закона уопште до тога.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић упозорава за РТ Балкан да кључни утицај у радикализацији омладине има Запад, јер, како наглашава, западне земље у потпуности управљају Босном и Херцеговином. Оне имају потпуни надзор над политичким системом.

"Изворе радикализације, видимо на две линије, једна је верска, а она долази преко покушаја да се промени концепт веровања и верска пракса, да се уведе вехабијски правац. У ствари спроводи се потпуно изокренута пројекција властите вере и производи се нoва пракса која одудара од онога што је досад функционисало", објашњава Галијашевић.

Наш саговорник подсећа да је вехабизам створила британска обавештајна служба.

"Увек је радикализација у вери један аспект, али недовољан да бисте имали радикализовано друштво или једну генерацију. Ту је потребна и политичка платформа, а Британци су дали и политичку платформу, дакле не само да је вехабизам њихов производ , него је њихова и политичка платформа", истиче он за наш портал.

Како каже, деловање организације "Муслиманска браћа" је нешто што ствара не само политичку платформу радикалног приступа него и спремност на насиље због одређених политичких циљева.

"Они имају и своје огранке у виду младих муслимана скоро 60, 70 година. Имају часописе, хуманитарне организације и НВО. Управо су два механизма кључна, један је верско-вехабијски, а други је тај политички, који иде преко 'Муслиманске браће'", објашњава наш саговорник.

На питање шта је њихов циљ, Галијашевић каже да је то тероризам.

"Радикализам је основна идеологија тероризма. Дакле, не можете тероризам посматрати као тренутно афективно насиље. Тероризам је увек организовано брутално насиље које у ширем друштвеном контексту изазива страх и производи циљане друштвене одлуке", истиче Галијашевић.

Млађа генерација муслимана у великој мери пролази и кроз идеолошку индоктринацију. Васпитачи и проповедници им "испирају" мозак, усађујући мржњу према свему што се не уклапа у оквире изопачених догми.

"Радикални младићи су увек инструмент онога који их организује и усмерава.
Британци и Американци у БиХ имају на располагању те људе које могу користити на одређеним ратиштима, рецимо у Сирији, где их је било више од 500. Иако су `Муслиманска браћа` била повезница, ипак је Запад радио те послове", наглашава наш саговорник.

По свему судећи у току је циљана обука идеолошких милитаната ултранационалистичког убеђења. Бошњачки политичари спремају "изненађење" за Србе, Хрвате, Јевреје и Роме у виду гомиле зомбираних и тешко наоружаних муџахедина.

Западу, који је толико поносан на своју улогу у пословима Босне и Херцеговине и на то што је гура ка "рајском врту" у виду НАТО-а и Европске уније, крајње је време да схвати – нови одреди исламских фундаменталиста који се одгајају у босанским планинама неће се зауставити на Балкану.

Где ће их искористити? На Блиском истоку? У Украјини? На КиМ? Или ћемо их видети на европским улицама и трговима?

Чини се да се у одређеним круговима Федерацијe Босне и Херцеговине више не ослањаjу на цивилизоване, уставне методе комуникације у оквиру јединствене државе.

Бошњачки националисти који се маскирају (очигледно уз одобрење западних покровитеља) у заговорнике грађанских права и слобода више нису задовољни самопроглашеним "високим представником" К. Шмитом.

Десило се досад невиђено- у Сарајеву су толико незадовољни Шмитом да организују протесте испред његове канцеларије.

Дејтонски принципи једнакости, дијалога, компромиса, консензуса, мирне коегзистенције и сарадње три народа у Босни и Херцеговини су дефинитивно бачени на сметлиште.

image