Србија и Балкан

Четворо отрованих пићем у Хрватској: Не зна се колико флаша је отровно, апел да се не пије вода

Стручњаци тврде да је мало вероватно да су затроване само поједине боце газораних пића
Четворо отрованих пићем у Хрватској: Не зна се колико флаша је отровно, апел да се не пије водаwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Aloisio Mauricio

Четири особе су хоспитализоване у Хрватској због сумње да су се отровале конзумирањем "Кока-колине" минералне воде - три у Загребу и једна у Ријеци. Полиција врши увиђај и узима узорке спорног пића за даљу анализу и истрагу.

Први пацијент из KБЦ-а Загреб, након што је имао блаже симптоме после конзумације газираног пића - отпуштен је кући. Утврђено је да има блаже ендоскопске повреде непца и горњег дела једњака.

Kод другог пацијента је утврђено да нема повреду једњака, и он је имао блаже симптоме, казала је гастроентеролог у KБЦ Загреб Мирјана Kалауз.

Додала је како су обојица приметила печење и бол у устима и отежано гутање, а то су симптоми код "дигестије корозивних средстава", рекла је докторка Калауз.

Хрватски лекари апелују на грађане да у случају да попију затровану течност никако не пију воду, сода бикарбону и слично, већ да се јаве лекару.

Хрватски завод за јавно здравство примио је узорке безалкохолног пића које им је доставила санитарна инспекција након увиђаја у ријечком кафићу где је позлило једној особи, а резултати анализе биће достављени државном инспекторату.

Стручњаци тврде да је мало вероватно да су затроване само поједине боце газираних пића.

Министар здравља Вили Берош је на питање новинара могу ли грађани бити сигурни одговорио да то у овом тренутку нико не може рећи.

Гастроентеролог Рајко Остојић препоручио је грађанима да избегавају сва газирана пића и да пију обичну воду за пиће.

image