Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Има ли у Србији разлога за страх од тровања "Кока-колином" минералном водом?

Широм Хрватске круже поруке упозорења на друштвеним мрежама о тровању неколико људи који су пили воду и сокове познатог произвођача
РТ Балкан истражује: Има ли у Србији разлога за страх од тровања "Кока-колином" минералном водом?www.globallookpress.com © Jens Kalaene/dpa

У Србији се не продаје минерална вода са укусом боровнице и нара од које се отровала најмање једна особа у Хрватској, сазнаје РТ Балкан.

"У портфолију компаније `Кока-кола` на тржишту Србије не постоји производ `Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml`, који је повезан са случајем тровања у Хрватској. Квалитет и безбедност наших производа увек су били и остају кључни приоритет компаније `Кока-кола ХБЦ Србија`", саопштили су из ове компаније одговарајући на питања РТ Балкан.

Они су нагласили да се искрено надају брзом и потпуном опоравку особе која је конзумирала минералну воду са укусом боровнице и нара и тако спржила једњак и желудац.

Да подсетимо, јуче су широм Хрватске кренуле да круже поруке упозорења на друштвеним мрежама о томе да је дошло до тровања неколико људи који су пили поменуту воду и сокове "Кока-коле" са бар-кодом који започиње бројем 385.

"До мене је дошла информација из поузданог извора…Постоје већ два тровања киселином, не код нас, али у нашем граду. Људима су спаљени желуци и једњаци, и имаће страшне последице, нису још сигурни да ли неко трује боце или је грешка у производњи, па ето, немојте пити, упозорите децу и друге ближње", наводи се у другој поруци са мрежа, а преноси "Дневник".

Информацију су убрзо потврдили из ријечке болнице.

"У КБЦ Ријека је примљена једна особа под сумњом на хемијско оштећење једњака. Њено медицинско стање је тренутно стабилно те се настављају индицирани дијагностичко-терапијски поступци", поручили су.

Случај су потврдили и из ријечке полиције.

"Полицијска управа приморско-горанска 4. новембра ове године примила је дојаву да је једној особи позлило током конзумације безалкохолног пића у једном од угоститељских објеката у средишту Ријеке, те је превезен у КБЦ Ријека ради пружања одговарајуће лекарске помоћи", кажу из ПУ приморско-горанске.

Додали су како су полицијски службеници током досадашњег поступања обавили истрагу, изузели одређене предмете те обавили разговоре с више особа.

Из Завода за јавно здравство Приморско-горанске жупаније узорковали су спорну течност из бочица.

Из хрватског огранка "Кока-коле" су саопштили да је у питању изолован случај, иако постоје још најмање две особе са сличним симптомима. 

image