Србија и Балкан

Хрвати се отровали "Кока-колиним" производима: Киселина им спржила једњак

Наведена пића имају бар-код који започиње с бројем 385, а не зна се да ли је посреди лажна вест или је неко заиста тровао боце, односно да је дошло до грешке у производњи у фабрици "Ромеркеле"
Хрвати се отровали "Кока-колиним" производима: Киселина им спржила једњакGetty © Spencer Platt/Getty Images

На друштвеним мрежама у Хрватској масовно се дели информација о тровању неколико особа киселом водом "Ромеркеле" и другим "Кока-Колиним" производима, а данас је из ријечког КБЦ стигла потврда да су примили пацијента с могућом хемијском повредом једњака.

"Екипа, обавестите своје ближње… Молимо вас да обратите пажњу на следећа пића приликом конзумације у кафићима или куповине у трговинама: Кола, Фанта, Тоник, Швепс, Ромеркеле. Изричито се препоручује да не пијете наведена пића ако је на боци бар-код који започиње бројем 385", једна је од порука.

"До мене је дошла информација из поузданог извора… постоје већ два тровања киселином, не код нас, али у нашем граду, људима су спаљени желуци и једњаци, и имаће страшне последице, нису још сигурни да ли неко трује боце или је грешка у производњи, па ето, немојте пити, упозорите децу и друге ближње", наводи се у другој поруци са мрежа, а преноси "Дневник".

Из ријечке болнице наглашавају да је стање пацијента тренутно стабилно и да је у току дијагностичко-терапијски поступак.

"Одмах током пријема и обраде у Обједињеном болничком хитном пријему којој је претходила хоспитализација, извршена је пријава надлежним истражним органима ПУ Приморско–горанској, којима се можете обратити за евентуалне додатне информације", саопштено је из ријечке болнице, преноси портал "24 сата".

Да није у питању изоловани случај, за РТЛ је испричао Станко Лаковић, који је још у мају са супругом конзумирао опасну воду.

"Чим сам ставио у уста, моментално сам испљунуо све и мени су уста изгорела. Неко корозивно средство, нека киселина. Мени је пар капи прошло доле по једњаку и то ми је у суштини спалило једњак. Да сам попио више, не би ме било. И из ресторана су ме након можда пола минуте, минут послали напоље", испричао је и додао да су запослени у ресторану позвали хитну помоћ која га је одвела.

Прво се, како наглашава, сумњало на алергијску реакцију, али су лекари утврдили да је ипак реч о тровању. Лаковић је провео седам дана у болници, а због спаљеног једњака смршао је двадесет килограма.

Нешто слично догодило се и дечаку из Крапине.

Из Завода за јавно здравство Приморско-горанске жупаније потврдили су да им данас на анализу стижу први узорци сокова и киселе воде реномираног светског произвођача.

Бочице с пићем узете су у ријечким кафићима, јавља "Нови лист".

У току дана се очекује да се обрате и из ПУ приморско-горанске, а најављено је и јавно обраћање произвођача.

Хрватски медијски стручњак Крешимир Мацан сматра да је у питању лажна вест и напад на "Кока-Колу", али да је компанија закаснила са објавама за медије.

"Требало је реаговати одмах. Када из компаније коментаришу јесу ли за нешто чули, то већ значи да су закаснили, настала је штета. Не знам зашто овако делују - имају кризне тимове и приручнике. То требате питати њих", навео је он и додао да ипак сматра да је по среди јасан напад на бренд, јер је "конкуренција јака и велика је борба на тржишту", те да је посреди лажна вест "подељена много пута".

Огласила се "Кока-кола"

Кока-Кола Хрватска напокон се огласила поводом информација о тровању и потврдили су да је случај човека који је хоспитализован са хемијским повредама једњака повезан са бочицом киселе воде "Ромеркеле".

Тврде да је реч о изолованом случају.

"Свесни смо изолованог случаја повезаног с једном стакленом бочицом 'ромеркеле емоушн блубери помгренејт" од 330 мл. Изражавамо нашу дубоку забринутост и надамо се брзом и потпуном опоравку особе укључене у овај случај. У потпуности смо отворени за сарадњу са свим надлежним телима", наводи се у саопштењу "Кока-Кола Хрватске".

image