Србија и Балкан

Лајчак брани Приштину: Нису одбили састанак, него су захтевали одлагање

Постоји сагласност за наредни сусрет, тврди специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Лајчак брани Приштину: Нису одбили састанак, него су захтевали одлагање© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак потврдио је да је постојала идеја да се сазове састанак главних преговарача 7. новембра, али да га Приштина није одбила.

"Косовска страна је изнела веома валидан и релевантан захтев за одлагање састанка који је ЕУ, прихватио. На фасилитатору је да утврди који су захтеви и разлози које су стране дале у вези са организацијом састанака валидни и релевантни", истакао је Лајчак у писаној изјави за Радио слободна Европа.

Навео је да постоји сагласност за наредни сусрет, али није открио тачан датум. Наговестио је да ће се разговарати о наредним корацима у процесу нормализације и имплементације обавеза страна у дијалогу.

РСЕ пише да је Лајчак лидере опозиције у Пришштини усмено информисао о нацрту статута Заједнице српских општина који је у складу са уставом такозваног Косова, што је потврдио Рамуш Харадинај.

Лидери друге две опозиционе партије који су се састали са Лајчаком су негирали да им је специјални изасланик показао нацрт статута.

image