Србија и Балкан

Лајчак изненада у Приштини: Разговори о ЗСО са званичницима и опозицијом

Једна од кључних тема у свим разговорима биће предлог новог статута Заједница српских општина, али и планирање нових састанака Београда и Приштине
Лајчак изненада у Приштини: Разговори о ЗСО са званичницима и опозицијом© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак доћи ће данас у Приштину, сазнаје Радио Слободна Европа из бриселских извора.

Он ће се састати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, његовим замеником Бесником Бисљимијем и представницима опозиције.

Нови предлог о статуту Заједнице српских општина биће једна од кључних тема у свим разговорима, кажу извори РСЕ, који истичу да ће се расправљати и о осталим темама које се односе на дијалог, јер европски посредници планирају организовање нових сусрета.

Лајчак је прошле недеље најавио да ће убрзо сазвати нови сусрет у Бриселу на нивоу главних преговарача.

Нови "модерни и балансирани европски предлог" о статуту ЗСО предали су приштинским властима чланови "велике петорке" приликом посете 21. октобра.

Делегацију су чинили изасланици ЕУ, Сједињених Држава, Немачке, Француске и Италије.

У Бриселу је 26. октобра одржан одвојени састанак канцелара Немачке Олафа Шолца, француског председника Емануела Макрона и италијанске премијерке Ђорђе Мелони са Аљбином Куртијем, а потом и председником Србије Александром Вучићем. На састанку је био и европски шеф дипломатије Жозеп Борељ.

Дан након овог сусрета, лидери Француске, Немачке и Италије су од Приштине затражили формирање ЗСО, а од Србије, дефакто признање тзв. Косова.

image