Србија и Балкан

Повећава се број отрованих газираним напитком у Хрватској: Један случај пријављен још у октобру

Сплитска полиција је саопштила да је један мушкарац је осетио тегобе у грлу након што је попио безалкохолно пиће
Повећава се број отрованих газираним напитком у Хрватској: Један случај пријављен још у октобруGetty © George Frey

У Хрватској се повећава број отрованих газираном напитком компаније "Кока-кола Хрватска", а како је данас саопштила сплитска полиција један мушкарац је осетио тегобе у грлу након што је попио безалкохолно пиће.

"У хитној амбуланти Клинике за болести уха, носа и грла са хирургијом главе и врата КБЦ-а Сплит, 20. октобра 2023. прегледан је пацијент (56) са сумњом на повреде слузнице горњег аеро дигестивног пута настале деловањем корозивних средстава. Пацијент је имао блаже повреде усне шупљине које су, по његовим речима, настале након конзумирања пића. Након обраде отпуштен је на кућно лечење", наводи се.

Како се додаје, дана 8. новембра 2023. у Обједињени хитни пријем КБЦ-а Сплит примили су пацијента (50) који наводи да је конзумирао газирано пиће и да има жарећу бол иза прсне кости. Урађена је дијагностичка и лабораторијска обрада, као и прегледи и претраге специјалиста ОРЛ-а и гастроентеролога.

"Сви налази су у границама нормале и нема сигурних знакова тровања пацијента као ни компликација. Пацијент је отпуштен кући. Истог дана у Обједињени хитни пријем КБЦ-а Сплит примљен је још један пацијент (36) који такође наводи да је конзумирао газирано пиће и да има жарећу бол језика. Он је у потпуности обрађен и пуштен је кући без сигурних знакова тровања", наводи се у саопштењу.

Из сплитске полиције саопштили су да је у току предузимање мера и радњи како би се утврдило чињенично стање.

Један случај евидентиран је још 20. октобра и извештај о томе је упућен Државном инспекторату.

"Сплитска болница је, након објава у медијима о тровању газираним пићима у Хрватској, тражила недавне сличне случајеве и пронашли су један од 20. октобра, кад се мушкарац јавио у болницу због бола у устима", пише "Далматински портал".

Подсетимо, хрватске надлежне службе објавиле су данас да су заплениле спорне напитке "Кока-коле" за које се сумња да су изазвале тровање људи. Инспекција је узела узорке пића и они су послати у хрватски Завод за јавно здравство на анализу.

Компанија "Кока-кола" објавила је да повлачи серију пића са тржишта у Хрватској због тровања, објавио је "Индекс".

У питању је газирано безалкохолно пиће "Оригинал тејст" од 500 мл произведеног 11. октобра ове године с роком трајања до априла 2024. Повлачи се и серија због које је, сумња се, дошло до тровања, а то је минерална вода са укусом боровнице од 330 мл у стакленој амбалажи. Она ће бити повучена до краја истраге.

Из компаније су саопштили да ће сарађивати са надлежним службама у истрази.

image