Србија и Балкан

Форензичари открили чиме се отровао младић у Ријеци: Стигли налази вештачења

У 20 неспорних стаклених бочица истог пића примљених у оригиналном паковању, утврђено је да не прелази одговарајући пе-ха вредност за ту врсту пића
Форензичари открили чиме се отровао младић у Ријеци: Стигли налази вештачења© AP Photo/Brittany Peterson/Танјуг

Центар за форензичка испитивања и вештачења "Иван Вучетић" објавио је резултате вештачења узорка пића након којег је 19-годишњак завршио у болници с тешким оштећењем једњака.

"На основу утврђеног хемијског састава може се закључити да се ради о неком средству за прање и/или одмашћивање", наводи се из Центра.

Резултати вештачења течности из чаше коју је конзумирала хоспитализована особа подудара се у физичко-хемијским својствима с течношћу из бочице безалкохолног пића с укусом боровнице и нара која му је била послужена, док је анализом утврђено да се ради о јако алкалним воденим смесама (пе-ха=13,6).

"Надаље, у 20 неспорних стаклених бочица истог пића примљених у оригиналном паковању, утврђено је да садрже прозирне течности чији је пе-ха 3,5 што одговара пе-ха вредностима оваквих врста напитака", додаје се.

У вези са првим пријављеним догађајем на подручју ПУ загребачке од 7. новембра, такође је довршено вештачење течности из пластичне боце безалкохолног пића, те је утврђено како течност из бочице има пе-ха вредност 2,59.

"То је такође уобичајено за ову врсту пића, те у течности нису детектовани спојеви који би били неуобичајени за ову врсту пића", објавила је полиција.

image