Србија и Балкан

Обрт у случају тровања у Хрватској: Број оболелих расте, за "Кока-колу" пића сигурна

Највише људи са болом у грлу и ждрелу јавило се из Загреба (17), Сплита (3), Ријеке, Винковаца, Вараждина и Карловца
Обрт у случају тровања у Хрватској: Број оболелих расте, за "Кока-колу" пића сигурна© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Широм Хрватске 34 особе пријавиле су симптоме печења у грлу и ждрелу, за које се сумња да су настале за последња три дана као последица тровања газираним пићима "Кока-коле" и њихове воде са укусом боровнице и нара од 330 мл.

Узрок тровања је и даље мистерија, јер анализе узорака спорних напитака на пе-ха вредност, метале и металоиде, пестициде и адитиве, нису откриле неправилности.

Кока-кола: Пића сигурна за конзумирање

Интерну истрагу урадио је произвођач сокова и воде и они тврде да је у питању био један изоловани случај у Ријеци и да интерна истрага није показала неправилности у производњи или у производима.

Огласила се и компанија "Кока-кола", која наводи да је Државни инспекторат Хрватске потврдио да је серија пића сигурна за конзумацију.

"Наше интерне анализе и даље не показују неправилност у производњи било којег од наших производа", саопштила је "Кока-кола" у Хрватској.

Узорковање су спровели и Наставни завод за јавно здравство приморско-горанске жупаније, као и Државни инспекторат. Први резултати испитивања узорка "Ромеркеле" из Ријеке показују да у том пићу нису пронађени штетни састојци.

И анализе узорака "Кока-кола ориџинал тејст" од 500 мл из Загреба, незванично се сазнаје, нису показале ништа сумњиво. За анализу је узета и бочица коју је конзумирао деветнаестогодишњак из Ријеке, али резултати анализе Центра за форензичка испитивања "Иван Вучетић" се још увек чекају.

Како преноси хрватски "Дневник", да је проблем само у остацима лужине или киселине у цевима производног погона, узрок тровања људи већ би, вероватно, био познат.

Иначе, министар здравља Хрватске Вили Берош јуче рекао да напици нису из истог погона, да се не ради ни о истим производима и да се чак и не пуне у истим државама.

Дакле, у обзир треба узети и друге могућности, на шта је такође алудирао и сам министар.

"Могуће да је до свега дошло услед неког процеса чишћења боца који последично може изазвати ово, али не бих о овоме сада могао да разговарам, нити је то на мени", напоменуо је Берош. 

Могућа саботажа?

Директор Хрватског завода за јавно здравство (ХЗЈЗ) Крунослав Цапак јутрос је рекао да се предузимају широке мере и акције.

"Анализе се настављају, а кључни одговор ћемо добити када по налогу ДОРХ-а Центар за форензичка испитивања 'Вућетић' заврши анализе", рекао је и објаснио да су код њих на анализи управо бочице из којих су 19-годишњак из Ријеке и младић с ПМФ-а попили газирана пића, док су остале бочице на анализама заправо узорци истоветног пића. У ХЗЈЗ, епидемиолошка служба, реагује на све информација које до нас дођу. Чим смо дознали за други случај на Ребру и контактирали смо састав хитног узбуњивања за храну, они нису имали сличан пример, као ни колеге у Агенцији за здравље и сигурност хране у Аустрији", изјавио је Цапак и додао да има пуно чудних информација и ствари.

Наводи да је могућа и саботажа.

"У историји смо имали случајеве инцидентних тровања. Било је покушаја тровања млека у продавници, али и да је у бочици неко држао неке друге ствари. Но још немамо све информације", закључио је.

Матко Ерцег, декан Хемијско-технолошког факултета Универзитета у Сплиту наводи да је дуго у овом послу и науци и да не памти нешто слично.

"Још увек се ради о малом броју узорака да би се пре окончања службене истраге могли доносити закључци", истако је он и нагласио да у обзир треба узети и друге могућности у логистичко-транспортном делу.

Осим јавности, резултате свих анализа засигурно ишчекује и полиција која све ово истражује, али и Државни инспекторат те ДОРХ.

Иначе, највише људи са симптомима тровања јавило се из Загреба (17), Сплита (3), Ријеке, Винковаца, Вараждина, Карловца…

Представници свих надлежних институција које су укључене у случај тровања газираним пићима разговарали су са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем.

"Засад је забележен један случај с тежим последицама у Ријеци, те се пацијенту пружа здравствена помоћ"; коментирао је Пленковић.

image