Србија и Балкан

Навала због визне либерализације: На "Косову" се тражи пасош више

За шест месеци 50.000 грађана "Косова" тражило овај документ, а експерт за европске интеграције Шенол Мухареми оценио је да ентузијазам за путовање постоји, али не и економске прилике
Навала због визне либерализације: На "Косову" се тражи пасош вишеGetty © Chris McGrath

Према подацима Министарства унутрашњих послова Косова, за последњих шест месеци више од 50.000 грађана је поднело захтев за издавање пасоша због визне либерализације која ступа на снагу 1. јануара наредне године. Од 1. јуна до 6. новембра ове године 51.365 грађана је први пут поднело захтев за издавање пасоша што је у односу на исти период прошле године за 2.574 више.

У туристичким агенцијама на Косову тврде да постоји пораст интересовања грађана и организованих група за понуду путовања у земље Европске уније након 1. јануара.

Експерт за европске интеграције Шенол Мухареми оценио је да ентузијазам за путовање постоји, али не и економске прилике.

"Тренутно смо у изразитој финансијској кризи инфлације што може успорити одлазак, али није искључена могућност да млади напусте Косово у потрази за бољим приликама", каже Мухареми за "Радио Слободна Европа".

Последњих година хиљаде грађана Косова добило је радне визе за земље ЕУ, посебно за Немачку. Само прошле године број радних виза које је издала немачка амбасада у Приштини порастао је за 110 одсто у односу на претходну годину.

Мухареми каже да приштинске институције треба да се постарају да информишу грађане да либерализација виза не значи радну дозволу и да, ако се злоупотреби, може доћи до последица.

"За неке ствари је потребно више времена за имплементацију, па би интензивнија комуникација помогла широј јавности да схвати да визна либерализација значи више туризма и пословања, а не запошљавања и у екстремним случајевима захтева за азил", објашњава Шенол Мухареми.

Влада Косова је од 5. октобра започела информативну кампању за либерализацију виза, како на терену, тако и на друштвеним мрежама.

image