Србија и Балкан

Курти: Ниједан сусед Србије неће бити безбедан док не уђе у ЕУ

Приштински премијер је навео да идеја размена територије "није мртва", али да не постоји могућност да буде спроведена
Курти: Ниједан сусед Србије неће бити безбедан док не уђе у ЕУwww.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda

"Косово" се суочава са безбедносним претњама из иностранства, посебно Србије, рекао је приштински премијер Аљбин Курти другог дана Мировног форума у ​​Паризу, преноси "Коха".

Курти је оценио да је напад у Бањској био изговор за улазак српске војске на "Косово".

"Не постоје само унутрашње, већ и спољне безбедносне претње. То има везе са геополитичким ситуацијом у којој смо, а са друге стране има везе са нашим северним суседом који не признаје нашу 'земљу'... Пре непуна два месеца имали смо напад терористичке паравојне групе из Србије на северу наше 'земље'. Убили су косовског полицајца и хтели да изазову ескалацију великих размера како би направили тотални хаос као изговор за улазак српске војске на 'Косово'", сматра Курти.

По његовим речима, "Косово" има само једну алтернативу - улазак у Европску унију и НАТО.

"Због безбедности наше 'земље' морамо да се носимо са тим групама које желе да буду као Вагнер и желе да изазову дестабилизацију", поручио је Курти.

Он је навео да идеја размена територије "није мртва", али је истакао да не постоји могућност да буде спроведена. 

"Као што је Москва незадовољна распадом Совјетског Савеза, Београд није задовољан распадом Југославије који је сам изазвао. Живимо у времену када је пројекат размене територија пропао, али идеја није мртва и то често видим када слушам јавна обраћања председника Србије. Људи који су сањали о размени територија тешко се ослобађају носталгије и тешко учествују у демократским и европским решењима... упркос неуспеху пројекта, идеја постоји, али без могућности да се спроведе. Што пре нормализујемо односе са дејуре и дефакто признањем, биће боље за све", закључио је Курти.

По његовим речима, Србија дефакто признаје "Косово" у многим аспектима, а оно што је "Косову" потребно у овој фази је дејуре признање, пренео је "Албанијан пост". 

"Кажем дејуре и дефакто јер, на пример, Србија признаје Босну дејуре, али не и дефакто, јер има посебне односе са Републиком Српском, која користи право вета да подрива демократску државну изградњу Босне и Херцеговине. А у случају 'Косова', Србија нас признаје дефакто у толико много аспеката, али не и дејуре, поручио је Курти у панел дискусији на маргинама Мировног форума у ​​Француској.

Приштински премијер је оценио и да ниједна од суседних држава Србије неће бити безбедна док не уђе у ЕУ.

"С једне стране, они желе да виде поделу 'Косова', желели би територијалну компензацију за своје грешке, али то није могуће. С друге стране, сведоци смо дестабилизујућих напора у земљама које су суседи Србије: Босни, Црној Гори, 'Косову', а понекад и у Северној Македонији. Те земље неће бити безбедне од Србије све док не постану део ЕУ и о томе треба да се води рачуна у Бриселу. Они су љути због распада Југославије, мислили су да могу да је униште и да узму половину, није тако испало", поручио је Курти. 

Он је додао да је идеја о размени територија наишла на подршку на "Косову" од стране једног од његових претходника. 

"Идеју је на 'Косову' подржао и један од мојих претходника, јер се у то време на њу гледало као на брзо решење, брзу корекцију између ауторитарних лидера који говоре о држави као о приватном власништву", оценио је приштински премијер. 

image