Србија и Балкан

Курти припрема тужбу за геноцид против Србије: Основан и Институт за ратне злочине на КиМ

Аљбин Курти поручио да се наставља "институционално опредељење за решавање свих дела и злочина почињених током рата"
Курти припрема тужбу за геноцид против Србије: Основан и Институт за ратне злочине на КиМ© rks-gov.net

У току су припреме тужбе за геноцид против Србије, сазнаје "Кљан Косова".

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, председница Вјоса Османи и председник тзв. Скупштине Косова Гљаук Коњуфца, наиме, припремају тужбу за геноцид против Србије.

То је на конференцији за новинаре саопштила министарка правде Аљбуљена Хаџиу, не откривајући детаље о овој тужби, али је рекла да се ради у том правцу.

"Што се тиче тужбе за геноцид, она је у владином програму. Курти, Османи и Коњуфца су ангажовани у овом процесу. Због осетљивости овог питања не можемо износити више детаља, али вас уверавам да се бавимо овим питањем", рекла је Хаџиу.

Привремене институције у Приштини одлучиле су се данас, у среду 8. новембра, да оснују Институт за ратне злочине почињене на КиМ у периоду од 1998. до 1999. године, преноси РТК на српском језику.

Курти је рекао на седници владе да се тиме наставља "институционално опредељење за решавање свих штета и злочина почињених током рата".

"Зато је данас учињен корак ка очувању колективног памћења, које ће служити нама и генерацијама након нас. Дакле, формирамо Институт који ће се бавити злочинима Србије током 1998-1999", рекао је Курти.

За извршног директора постављен је Аде Хетеми.

image