Србија и Балкан

Смајловић о укидању канала "Релативизација": Овде и даље сме да се мисли, а сила не трпи "вакуум"

Србија је постала "мали џеп отпора, док се на великој сцени дохватају велике силе", каже ауторка емисије "Релативизација"
Смајловић о укидању канала "Релативизација": Овде и даље сме да се мисли, а сила не трпи "вакуум"© РТ Балкан

Након што је "Јутјуб" - без упозорења и било каквог објашњења - укинуо канал РТ Балкан "Релативизација", ауторка истоимене емисије Љиљана Смајловић оцењује да "сила не трпи вакуум" и да сваку слободну зону настоји да усиса као "системску грешку".

"Осећам се привилегованом што живим у Србији, јер су овде још слободни извори и информације које се на другим местима даве. Овде се и даље сме читати, писати, мислити и говорити оно што другде ућуткују и забрањују", каже Смајловић за РТ Балкан.

Истиче да је ово место постало "мали џеп отпора, док се на великој сцени дохватају велике силе".

"Дабогда да нас оставе на миру, да се одржимо. Јер сила не трип вакуум. Сваку слободну зону настоји да усиса као системску грешку. Ма како мала и неугледна била", поручила је Смајловић.

Њена емисија ће наставити да постоји на друштвеној мрежи Икс (Твитер), попут многих других "џепова отпора".

Један од најсвежијих примера је бивши водитељ "Фокс њуза" Такер Карлсон, чије је прво оглашавање на Твитеру после отказа, 27. априла, у прва два дана имало 70 милиона прегледа.

Поред канала "Релативизација", "Јутјуб " је укинуо и поткаст "Локомотива" Марка Николића и Тиосава Пурића. Та два налога придружила су се "Јутјубовој" листи непожељних на којој су од летос и "Мојих пет минута" Николе Врзића, као и "Савети за возаче". 

Главни канал "РТ Балкан" угашен је свега три недеље после оснивања. 

image