Србија и Балкан

Јеремић: Неувођење санкција да постане дипломатска стратегија Србије

Србија би требало да у народној скупштини заузме став да је неутрална у сукобима великих сила, каже лидер Народне странке
Јеремић: Неувођење санкција да постане дипломатска стратегија Србије© Amir Hamzagic/ATAImages

Лидер Народне странке Вук Јеремић изјавио је да уколико његова партија уђе у парламент, може да разговара само са онима који одбацују француско-немачки план и копање литијума у Србији.

Како каже, више пута је тражио да председник државе Александар Вучић упути званично писмо председницима Русије и Кине у коме би их званично обавестио да од њих тражимо да искористе право вета уколико чланство такозваног Косова икада дође на дневни ред Савета безбедности УН.

"Инсистирали бисмо да се Србија кандидује за несталну чланицу СБ јер су околности такве да је то потпуно изводљиво. Следећи пут кад се буде бирао нестални члан СБ из Источне Европе постоје само два кандидата – Летонија и Црна Гора, обе чланице НАТО. Ми као неутрална земља – а избор се врши у Генералној скупштини УН – сасвим сигурно бисмо због политике неутралности однели превагу", тврди Јеремић у изјави за Спутњик.

Јеремић је казао и да је кључно да је у Устав Србије унесе да је земља војно неутрална.

"Народна странка се залаже да војна неутралност не буде више само питање слогана или идеологије већ да она буде и спроведена у дело кроз увођење служења војног рока", рекао је Јеремић.

Залаже се и да Србија заузме државни став у Народној скупштини да је неутрална у сукобима великих сила.

"С тим у вези Србија не може подржавати увођење санкција било коме на свету, осим наравно санкција које усвоји СБ УН. Ми рецимо имамо политику неувођења санкција Русији и то се показало добро. Народна странка је била против увођења санкција Русији од почетка и могу да кажем да је била спроведена нека врста успешне дипломатске тактике. То треба да постане дипломатска стратегија Србије - неувођење санкција било коме на свету", каже Јеремић.

Говорећи о томе зашто није дошло до договора о једној колони државотворне опозиције, Јеремић каже да је његова странка учинила све да дође до уједињења али то није било могуће због ескалације неразумевања на релацији Нови ДСС и Српска странка Заветници.

image