Србија и Балкан

Помен за децу "Рибникара": Над нашим градом је пала сенка туге

На стабло посвећено малом музичком виртуозу Андрији, поред плишаног срца и црвене руже, закачен је свитак са нотама Бетовенове "Месечеве сонате"
Помен за децу "Рибникара": Над нашим градом је пала сенка туге© РТ Балкан

У цркви Светог Марка у Београду одржан је шестомесечни помен за децу убијену у ОШ "Владислав Рибникар" - Ану, Бојану, Софију, Ему, Андрију, Ангелину, Мару, Катарину, Адриану и чувара Драгана, као и за усмрћене у селима из околине Младеновца - Марка, Александра, Лазара, Немање, Петра, Милана, Кристине и Далибора.

Помен је са почетком у 14 сати и са благословом Његове Светости Патријарха српског Порфирија служио епископ липљански и војни Доситеј, који је у неколико наврата поновио молитве за невино настрадале.

Шеф кабинета патријарха протојереј Ђорђе Стојисављевић рекао је да су ове трагедије опомена за све нас.

"Љубав је јача и моћнија од сваке мржње. Над нашим градом као да је пала сенка туге и нешто што нам заклања Сунце. Подсећамо се колико је људски живот вредан и колико је мало на цени и то се најбоље види када они који по људским мерилима пре времена оду одавде, као што је случај са овом децом", поручио је он окупљенима.

Додао је да увек треба да будемо опредељени за љубав, живот и мир.

"Наше молитве нису узалудне, оне су ту да нас уразуме да ценимо једни друге и да се молимо за мир оних који су нас напустили, који су невини страдали, баш као и Исус Христ", додао је он и позвао на већу сигурност и безбедност за најмлађе.

Пола сата раније, недалеко од цркве, у парку на Ташмајдану засађено је десет стабала, за сваку жртву по једно дрво, уз црвену ружу и плишана срца.

Само се једно стабло издвојило, оно посвећено малом музичком виртуозу Андрији, на коме су чланови његове породице и другови оставили ноте.

image