Србија и Балкан

Приштина тражи помоћ земаља у региону око истраге случаја Бањска

Тужилаштво Босне и Херцеговине је примило поднесак од приштинских институција око истраге порекла оружја заплењеног у Бањској
Приштина тражи помоћ земаља у региону око истраге случаја Бањска© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Специјално тужилаштво Косова је потврдило да су затражили сарадњу неколико земаља у региону око истраге у Бањској, пише Радио Слободна Европа. Влада тзв. Косова је оптужила званични Београд да стоји иза овог напада, што је наша власт негирала.

Тужилаштво Босне и Херцеговине је примило поднесак од косовских институција око истраге порекла оружја заплењеног у Бањској. Тужилаштво, међутим, у писаном одговору за Радио Слободна Европа наводи да "прелиминарне доступне информације указују да се не ради о оружју заосталом из рата у БиХ".

"До сада доступни подаци указују да је вероватно реч о оружју новијег датума производње, које није БиХ порекла, али ће се путем института међународне сарадње, спровести потребне активности како би се са сигурношћу утврдили сви детаљи", стоји, између осталог, у одговору.

Милан Радоичић, бивши потпредседник Српске листе, преузео је одговорност за напад у Бањској уз тврдње да о својим плановима никога није обавештавао.

Србија води одвојену истрагу око напада у Бањској. Више јавно тужилаштво у Београду је у октобра саопштило да се Милан Радоичић терети да је од јануара 2023. године до 24. септембра набављао оружје, муницију и експлозивна средства велике разорне моћи из Тузле, на североистоку БиХ.

Међутим, Тужилаштво БиХ је почетком новембра за РСЕ навело да није покренута истрага поводом ових тврдњи Вишег јавног тужилаштва у Београду.

"У Тужилаштву БиХ нисмо добили никакав извештај полицијских агенција о евентуално почињеном казненом делу и починитељима. Нисмо добили нити информацију од институција суседних земаља, тако да није ни било наредбе о спровођењу истраге", рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва.

Докле је стигла истрага на Косову?

Специјално тужилаштво тзв. Косова је за РСЕ навело да води интензивну истрагу око напада у Бањској 24. септембра. Према изворима РСЕ у полицији Косова, "до сада је идентификовано 38 особа које су биле део оружане групе која је напала полицију у Бањској, али се тражи хапшење 31 особе".

Исти извори наводе и да се испитују лица која се налазе у притвору на Косову, а која су ухапшена током напада у Бањској.

Један званичник полиције је за РСЕ рекао и да се "истражују докази пронађени на лицу места".

Из Државног тужилаштва Северне Македоније су за РСЕ рекли да до сада нису примили ниједан захтев Косова за помоћ око истраге.

"Не искључујемо могућност да је таква помоћ затражена преко Министарства спољних послова Министарству правде, али тужилаштво још нема ништа од тога. Помоћ коју можемо да понудимо је за конкретна лица уколико тако нешто затреба", навели су из Тужилаштва у Скопљу.

РСЕ је око питање истраге послао упит и институцијама Црне Горе, али одговор није стигао.

Западне земље су оштро осудиле напад у Бањској и затражиле истрагу. ЕУ је саопштила да Косово има мандат да истражи овај напад, док је од Србије затражена безусловна сарадња.

image