Србија и Балкан

Курти захтева: Изручити Радоичићеву групу, ухапсити чланове Северне бригаде и Цивилне заштите

Аљбин Курти тврди да су отисци званичног Београда на свему што се догодило 24. септембра у Бањској и тражи подршку САД и ЕУ
Курти захтева: Изручити Радоичићеву групу, ухапсити чланове Северне бригаде и Цивилне заштите© IMAGO/Christian Spicker

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, искористио је још један међународни догађај како би званични Београд оптужио за умешаност у дешавања у Бањској 24. септембра.

На институту 'Карл Ренер' у Бечу затражио је изручење Милана Радоичића и осталих, тврдећи да је наводно "план А" Србије тог дана био да "натера Косовску полицију да нападне манастир", а "план Б" – "да Косово пошаље КБС на Север без сагласности НАТО-а, а затим да кажу – зауставите Војску Косова или улазимо са војском".

Курти је рекао да сумња да је намера Србије била да натера полицију тзв. Косова да нападне манастир Бањска.

"Мислим да су се надали да ће напасти манастир, где су били ходочасници и православни свештеници. Прво што ми је пало на памет када ме је министар унутрашњих послова позвао у недељу 24. септембра у 4 сата ујутро, питао сам га где се то дешава. Испричао ми је да је у близини манастира", започео је премијер тзв. Косова своје виђење догађаја.

Такође је у Сарајеву 1. марта 1992. године, крвопролиће почело рањавањем православног епископа и убиством младожењиног оца на церемонији, осврнуо се Курти.

"Сви су мислили да је свештеник убијен, али је био рањен. Био је то покушај да се овом сукобу да верска нијанса. И као што је Черчил рекао, ако желите да се сукоб никада не заврши, учините га верским. Моје наређење министру унутрашњих послова је било – нула цивилних жртава, ниједан метак наших полицајаца на зидине манастира. Само на тај начин се треба борити против терориста", рекао је Курти.

Он је додао да је "план Б" Србије био да гурне тзв. Косово да пошаље КБС на север без сагласности НАТО-а, а затим да каже зауставите Војску Косова или улазимо са војском.

"Али ниједан сценарио се није остварио, па смо изашли као победници. Сада треба изручити групу Милана Радоичића, ухапсити припаднике 'Северне бригаде' и 'Цивилне заштите' које смо прогласили терористичким организацијама".

Курти је рекао да је потребна међуопштинска сарадња, али да она треба да буде јасна у односу на Србију.

"Србија је почела са 16 барикада, повређивањем и рањавањем 90 војника КФОР-а 29. маја, затим киднаповањем тројице косовских полицајаца у јуну, а затим и убиством полицајца Африма Буњакуа 24. септембра. Не треба нам пета епизода. У том смислу нам је потребна подршка ЕУ и САД, које морају јасно да кажу да су отисци званичног Београда на свему што се догодило 24. септембра", рекао је Курти.

image