Србија и Балкан

САД санкционисале осам лица и 12 компанија са Балкана: На списку су Поповић, Вацић, Давидовић

Лица и ентитети са Западног Балкана нашли су се на санкционом списку Стејт департмента јер су повезани са руским утицајем и наводном корупцијом
САД санкционисале осам лица и 12 компанија са Балкана: На списку су Поповић, Вацић, ДавидовићGetty © Photo by Mark Wilson

Стејт департмент увео је санкције против осам појединаца и 12 ентитета са Западног Балкана који су, како се наводи у саопштењу, повезани са руским утицајем и наводном корупцијом која то омогућава, јавља "Глас Америке".

На списку се налази Ненад Поповић, бивши министар без портфеља у Влади Србије, и компаније које се повезују са њим и то, како кажу, јер "одржава блиске везе са Кремљом и користи своју мрежу за корупционе шеме да би се лично обогатио".

Санкције су уведене и српском политичару Миши Вацићу, због учешћа у референдуму на бившим украјинским територијама 2022. године.

Секретаријат за финансије је истовремено увео санкције против осам појединаца и шест ентитета у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Северној Македонији који су, како се истиче, директно омогућавали руски утицај.

Русија наставља да користи своју утицај на Западном Балкану, истиче Стејт Департмент и тврди да данашњи потези потврђују шире напоре америчке владе да, на себи својствен начин, промовише мир, стабилност и функционалну демократску управу на Балкану.

Миодрагу Даки Давидовићу су санкције уведене "због одговорности или саучесништва, или директне или индиректне умешаности у потезе који прете миру, безбедности, стабилности или територијалном интегритету било којег подручја или државе на Западном Балкану".

Из Црне Горе је санкционисан и Бранислав Брано Мићуновић који је, како се наводи у саопштењу, "деценијама био једна од водећих личности у организованом криминалу у Црној Гори, још од периода бивше Југославије".

На списку санкционисаних још је и Саво Цвијетиновић, који је за "Срну" рекао да га не занимају санкције које су му данас увеле САД, те да му није познато на шта се односе, али да претпоставља да имају политичку позадину. "Није тајна да је компанија чији сам представник 'БН инжењеринг' у складу са домаћим прописима трговала са Украјином, Русијом и још неким државама", рекао је.

На списку је и члан извршног одбора СНСД-а, Петар Ђокић, тренутни министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Душко Перовић, дугогодишњи шеф Представништва РС у Москви, те компанија "БН инжињеринг" из Бијељине. На листи су и Ратка Куноска Камчева, Ирина Самсоненко и Сергеј Самсоненко из Северне Македоније.

Казненим мерама је предвиђено блокирање имовине и интереса санкционисаних појединаца и ентитета у Америци, или у поседу или под контролом америчких држављана. Американцима су такође забрањене све трансакције које обухватају имовину или интересе санкционисаних појединаца.

image